Protestul de duminică s-a transformat într-un marș pentru instituții independente, la care au participat în jur de 10.000 de persoane.

UPDATE

Protestul s-a încheiat în jurul orei 23:00, cu câteva sute de manifestanți întorși în Piața Victoriei, care au aprins lanternele telefoanelor mobile și au cântat imnul. 

22:00  În jur de 10.000 de persoane mărșăluiesc la Parlament. "Justiție, nu corupție!", au scandat ei în fața DNA, în timp ce în fața Ministerului Justiției au huiduit minute în șir.

21:15 Manifestanților care au plecat din Piața Victoriei li s-au adăugat pe traseu alte persoane, astfel că numărul lor a crescut la peste 4.000. Oamenii suflă în fluiere și vuvuzele și strigă "Ieșiți din casă, dacă vă pasă!", "România, trezește-te!", "Demisia!", "Vrem justiție, nu corupție", "Jos Tăriceanu, Dragnea și Grindeanu", "Hoții", relatează HotNews.

20:07 În țară, manifestații mai au loc în Cluj-Napoca, Sibiu și Iași. Proteste au loc și în străinătate: Milano, Paris, Bologna sau Viena, relatează Digi 24.

19:50 Aproximativ 2.000 de manifestanți sunt în mars spre Parlament.

19:00 În cea de-a 35-a zi și cea de-a cincea duminică de proteste, în Piața Victoriei s-au strâns circa 1.500 de persoane, conform Realitatea TV.

***

"Reacționăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă. Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21:00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o?", sună anunțul.


Pe pagina de Facebook "Corupția ucide" sunt prezentate constatările făcute de DNA în dosarul OUG 13, care a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
  • Favorizare a făptuitorului.
  • Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale).
  • Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.p)Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p)
  • Fals intelectual.

Background:

Pe 27 februarie, Curtea Constituțională a admis existența unui conflict juridic de natură constituțională între puterea executivă și cea judecătorească, în urma unei sesizări făcute de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Prin anchetarea modului în care a fost emisă Ordonanța de Urgență 13, care a modificat legislația penală, "considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului și s-au deteriorat relațiile care trebuie să existe între autoritățile legislativă, executivă și judecătorească”, a spus Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale.

Curtea a constatat că a existat și există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și Guvernul României, generat de acțiunea DNA "de a-și aroga atribuția de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act normativ, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2017, cu încălcarea competențelor constituționale ale Guvernului și Parlamentului, prevăzute de art.115 alin.(4) și (5) din Constituție, respectiv ale Curții Constituționale, prevăzute de art.146 lit.d) din Constituție”, transmite CCR, într-un comunicat de presă.

Tot pe 27 februarie, procurorii anticorupție au concluzionat că nu există fapte de corupție, dar au dispus disjungerea și declinarea la Parchetul General a anchetei privind OUG 13 pentru cinci infracțiuni. 

Procurorii DNA descriu pe larg cele întâmplate în cazul OUG 13 și arată faptul că fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a vrut să dezincrimineze total abuzul în serviciu.