Șeful ANAF susține că instituția pe care o conduce nu are un calendar politic, iar controlul de joi de la Rise Project se numără probabil printre cele 4.000 de controale pe care le are programate în iulie Direcția antifraudă.

"La nivelul Direcției antifraudă pe iulie sunt 4.000 de controale, probabil Rise Project a fost unul dintre aceste controale", a declarat Bogdan Stan într-o conferință de presă.

Întrebat de ce controlul a fost doar la Rise Project, Stan a spus că ANAF nu este o instituție politică, "nu ne facem calendarul" în funcție de declarațiile sau acțiunile politicienilor.

El a negat faptul că ANAF ar face controale care sunt îndreptate împotriva libertății presei.

Totodată, Stan a susținut că nu i s-a cerut demisia.

***

Conferința lui Bogdan Stan a început mult mai târziu decât era programată - 16:30, ca urmare a prelungirii întrevederii de la Palatul Victoria. 

La discuție a participat și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

Pe de altă parte, la Palatul Victoria au venit directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș și vicepremierul Sevil Shhaideh, potrivit Agerpres.

Este cea de-a doua întâlnire din această săptămână dintre premierul Mihai Tudose și președintele ANAF pe tema gradului redus de colectare a TVA. Prima a avut loc miercuri și a durat peste trei ore. 

În ultimul timp au apărut informații privind nemulțumirea Guvernului față de activitatea ANAF și posibila demitere a lui Bogdan Stan.

Context

Joi, în ziua în care Rise Project anunțase publicarea unei investigații privind legăturile lui Liviu Dragnea cu firma Tel Drum, inspectorii ANAF au venit în control la sediul redacției.

În pofida vizitei neanunțate, ancheta Rise Project a fost publicată.

Joi seara, șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală a susținut că inspecția desfășurată la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), după o sesizare depusă la sediul DGAF București.

"Precizăm că în fiecare zi DGAF desfășoară sute de controale, bazate pe analize interne minuțioase, care nu au legătura cu conținutul editorial al unor publicații", a precizat președintele ANAF.

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut joi ministrului Finanțelor Publice și șefului ANAF explicații publice referitoare la prezența inspectorilor ANAF în redacția Rise Project, explicând că nu are nicio implicare în această acțiune.

"Am aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacția Rise Project. Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declarații: nu am nicio implicare în prezența unor inspectori ANAF în redacția Rise Project, sunt indignat de ceea ce se întâmplă, am sentimentul că se încearcă compromiterea mea, faptul că o instituție de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nicio legătură cu implicarea instituțiilor statului în viața acelei instituții de presă", potrivit unui comunicat al președintelui social-democrat.

Merită însă reamintită declarația de miercuri a lui Dragnea referitoare la anchetele Rise Project privind afacerile sale din Brazilia:

 

"Nu, nu există așa ceva și din câte îmi aduc aminte nu sunt nici urmărit internațional, nu am nici mandat de arestare internațională nu sunt nici urmărit de Interpol. Și nu sunt de acord ca un așa zis investigator pentru niște investigații pentru care se cheltuie mulți bani - și dacă tot sunt cinstiți să publice toate sursele de finanțare - spune minciuni. Drept pentru care cred că este cel mai bine ca într-un cadru instituțional să le spună, să le detalieze și să răspundă la niște întrebări".