Miniștrii Violeta Alexandru și Bogdan Aurescu au fost audiați luni în Parlament pe tema muncitorilor români din străinătate. După audieri, PSD a anunțat că dorește înființarea unei comisii care să-i ancheteze pe cei doi miniștri.

UPDATE

După audieri, PSD a anunțat că vrea să înființeze Comisia de anchetă ”Sparanghelul”, care să-i ancheteze pe miniștrii de externe și de la muncă în legătură cu modul în care muncitorii români au plecat la muncă în mai multe state membre UE. Social-democrații au precizat că Pro România, ALDE și UMDR vor vota pentru înființarea acestei comisii.

+++

"Am cerut o verificare pe teritoriul Germaniei a tuturor sesizărilor sau din oficiu sau a mesajelor pe care le primesc personal. Am deja indicii că acest lucru se întâmplă. Sunt gata să merg în câteva zile și să verific. I-am cerut Ministerului Muncii din Germania și mi-a confirmat că s-a discutat cu fermierii, cu asociațiile patronale pentru întărirea măsurilor de securitate și de prevenție în fermele în care se lucrează. Mi-au confirmat omologii mei că sunt puse la dispoziție echipamente minimale de protecție, așa cum și noi facem în România pentru orice angajat", a declarat în timpul audierilor Violeta Alexandru.

Ministrul muncii a precizat că numărul de sesizări primite până acum este "foarte mic".

Și ministrul de externe a afirmat că sunt puține sesizări, iar în unele situații s-au autosesizat misiunile diplomatice ale României.

Bogdan Aurescu s-a referit la 14 cazuri recente, 13 din Germania și unul din Olanda. În Germania, din cele 13 cazuri opt au fost autosesizări. 

"Noi am acționat chiar și atunci când nu au existat astfel de solicitări concrete și ne-am autosesizat în mod proactiv, făcând demersuri la nivelul autorităților locale centrale, pentru a verifica modul în care sunt verificate prevederile contractelor de muncă, modul în care sunt aplicate prevederile legislației europene și naționale relevante. Avem fișe pentru fiecare caz în parte, demersurile făcute și rezultatele acestor demersuri", a spus șeful diplomației.

+++

Câteva mii de români au plecat în state ale Uniunii Europene pe perioada pandemiei de COVID-19 pentru a munci. În ultimul timp au apărut informații privind condițiile precare în care unii dintre ei muncesc, chiar în condițiile în care sunt infectați cu noul coronavirus. 

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că legislația este implementată cum trebuie în statele membre, pentru ca muncitorii sezonieri să nu se găsească în poziția de a lupta pentru drepturile lor, a susținut ministrul român al muncii, Violeta Alexandru, într-o scrisoare transmisă omologilor europeni:

”Muncitorii sezonieri sunt o parte esențială a pieței comune a muncii, având funcții vitale atât în perioada crizei, cât și în cea de relansare. Aceștia sunt însă și mai vulnerabili la abuzuri și tratamente incorecte, precum și condiții sanitare, de securitate socială și de sănătate neclare, având în vedere natura tranzitorie a angajării lor”.