Vă propunem să ne uităm la fotografiile din 2015 realizate la paradă și să vedem câți au mai rămas pe scenă în 2016. Furia rușilor după ce Chișinăul a semnat cu NATO înființarea unui Oficiu de Legătură. Bugetul UE pe 2017 e gata.

În 2016, de Ziua Națională a României, clasa politică prezentă pe scena de la Arcul deTriumf este vizibil schimbată față de cea de-acum câțiva ani. Sau cel puțin asta ne arată fotografiile din 2015 și invitațiile făcute de Iohannis și MapN pentru paradă și pentru recepția de după. Un material amplu, cu multe fotografii, dar și mai multe personaje care în 2016 au dispărut din fața camerelor de luat vederi și a obiectivelor foto. Ba chiar și din ochii cetățenilor ce vor fi prezenți la festivități.

Președintele României, Klaus Iohannis, a decis, ca anul acesta, unul încărcat de politicieni penali, să nu-i invite pe cei care au trecut pragul DNA și care au avut probleme cu justiția să defileze în fața românilor.

Urări de bine ne-a transmis și secretarul american de stat, John Kerry, care a felicitat poporul român de Ziua Națională, exprimându-și speranța că alegerile din 11 decembrie vor fi libere și corecte.

Mergem peste Prut într-o notă asemănătoare. FMI avertizează în noul Memorandum încheiat cu Republica Moldova că, dacă o bancă sistemică se va confrunta cu probleme, iar ca ultimă măsură statul îi va sări din nou în ajutor, banii nu vor putea fi însușiți. Ei, în orice caz, vor trebui întorși statului. Cu alte cuvinte, mesajul este unul clar: Nu mai furați că nu va mai acoperi statul pierderile!

La Moscova, însă, acordul privind înființarea unui Oficiu de Legătură al NATO la Chișinău a stârnit furie. Acordul a fost, semnat marți, la Bruxelles, de premierul moldovean Pavel Filip și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Rușii au interpretat evenimentul ca „pregătire a aderării Moldovei la NATO” și au început să sperie cetățenii prin intermediul posturilor rusești de televiziune că „vine NATO cu războaie”.

La Bruxelles, bugetul Uniunii Europene va fi votat joi. Europarlamentarul Siegfried Mureșan, raportor din partea PPE pentru bugetul pe 2017, a explicat, pentru EurActiv,cum au decurs negocierile și care sunt prioritățile UE pe anul viitor. Bugetul UE pe anul viitor este de 158 de miliarde de euro.

Norvegia vrea să fie inclusă în negocierile dintre UE și Marea Britanie, în domeniile care afectează piața internă, spune Elisabeth Vik Aspaker, ministrul norvegian pentru SEE și Afaceri Europene, într-un interviu pentru EurActiv.sk. Care sunt prioritățile Norvegiei în acest proces?