Emmanuel Macron a plecat dezamăgit de la București, România nu i s-a alăturat orbește în lupta de a schimba sistemul european al muncitorilor detașați. DNA, CSM și Forumul Judecătorilor cer explicații de la T. Toader. L. Dragnea nu știe nimic.

Noul președinte al Franței și-a petrecut la București mai puțin de nouă ore din timpul său alocat unui mini-turneu european fulger, început cu scopul de a convinge țări precum Cehia, Slovacia, România și Bulgaria să i se alăture în lupta de a schimba sistemul european al muncitorilor detașați.

Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, au vizitat, împreună cu președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, Muzeul Național Satului "Dimitrie Gusti", unde au primit vase din ceramică de Horezu, opinci, un taraf din Teleorman le-a cântat muzică tradițională, și au ascultat "La vie en rose".

Macron și Iohannis au ieșit fără o înțelegere privind modificarea directivei europene, dar încrezători în relația franco-română.

Liviu Dragnea se detașează, ca de obicei, de ce se întâmplă în Justiție. Aflat la malul Mării Negre, unde i-a convocat pe social-democrați într-o ședință a CExN premergătoare sesiunii parlamentare de toamnă, Liviu Dragnea a declarat că el nu înțelege de ce e "toată agitația" și că ce a prezentat miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader, sunt doar propuneri, iar până la adoptarea proiectelor de lege este cale lungă.

Președintele PSD pare să aibă totuși niște dreptate, având în vedere că Tudorel Toader nu a făcute publice nici acum proiectele care sunt așteptate chiar și de DNA, care a anunțat că va convoca Adunarea Generală pentru a se consulta pe marginea modificărilor controversate propuse de ministrul Justiției.

Și membrii Consiliului Superior al Magistraturii îi cer lui Tudorel Toader să le comunice când vor putea și ei să consulte proiectele de modificare a legilor Justiției.

O reacție mai dură vine din partea Forumului Judecătorilor, care respinge ferm intenția ministrului Justiției de a aduce Justiția sub control politic, spunând că nu acceptă întoarcerea în timp, la metehnele anterioare anului 1989, și reclamă faptul că nici până acum aceste proiecte nu au fost făcute publice.

Iar, pe plan extern, autoritățile R. Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor ruse de pe teritoriul țării, pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a AG a ONU. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că decizia va trage după sine un conflict militar.

#RecomandareDeLectură Controlarea fluxului de informații care ajunge la Trump. Cum se descurcă noul său șef de cabinet?