Remanierea guvernului Grindeanu a venit la două luni de guvernare. Ideea unei Europe cu două viteze revine. Amnesty International critică România pentru discriminarea romilor. Europarlamentar european german: nu s-a schimbat nimic în ultimii 12 ani.

PSD vine cu patru miniștri noi pentru ministerele Justiție, Fonduri Europene, Economie și Mediul de Afaceri. Fostul judecător constituțional Tudorel Toader îi ia locul lui Florin Iordache, cel cu „elefanții” de la Justiție.

Rovana Plumb, o apropiată a fostul premier Victor Ponta, este propunerea pentru funcția de ministru delegat al Fondurilor Europene, iar Mihai Tudose este nominalizat pentru funcția de ministru al Economiei. În schimb Alexandru Petrescu pentru cea a ministrului pentru Mediu de Afaceri, funcție rămasă vacantă în urma demisiei lui Florin Jianu.

Tot la PSD, opozișia din interiorul partidului, Mihai Chirica, a rămas fără nicio funcție, dar nu a fost exclus din PSD.

PSD a preferat să păstreze primăria celui mai mare oraș din Moldova, dar l-a tras, practic, pe linie moartă. Chirica a fost un critic al modului în care Guvernul a tratat adoptarea Ordonanței 13 și protestele ulterioare.

Comisia Europeană a publicar miercuri un raport semestrial în care susține că Ordonanța 13 adoptată de Guvern pe 31 ianuarie a pus în pericol ireversibilitatea progreselor făcute de România în lupta împotriva corupției. La București, premierul Sorin Grindeanu pare că nu înțelege mesajul de la Bruxelles și vrea în continuare eliminarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

În schimb, europarlametarul german Markus Ferber, membru al grupării popularilor europeni, a declarat că, față de precedenta sa vizită, acum 12 ani, nu s-a schimbat nimic. Principalele probleme rămân lupta împotriva corupției și crearea unui sistem judiciar independent.

Multe dintre promisiunile pe care le-am auzit noi, europenii, dar și eu, personal, înainte de aderarea României la UE acum 10 ani, au fost implementate numai pentru a îndeplini cerințele UE, după care multe demersuri s-au oprit. (#PE)

Klaus Iohannis și soția sa au pierdut definitiv procesul prin care încercau să păstreze casa din Sibiu pe care au cumpărat-o de la o persoană ce ar fi dobândit-o utilizând unele documente false.

Decizia definitivă a fost luată în noiembrie 2015 prin sentința Curții de Apel Brașov, dar miercuri familia Iohannis a pierdut și în calea etraordinară de atac.

Greutățile pe care Uniunea Europeană le întâmpină în încercările de a-și stabili o viziune asupra viitorului, la 60 de ani de la înființare, au ieșit din nou la inveală.

La începutul acestei săptămâni, președintele francez Francois Hollande a lansat un anunț ce alimenteaza disputele legate de planurile unei posibile Europe în două viteze. Anunțul lui Hollande vine la scurt timp după ce proeminentul europarlamentar Guy Verhofstadt a prezentat o propunere de reformă ce ar duce la o UE cu două viteze. (#Youth2.0)

Organizația Amnesty Internațional a publicat miercuri raportul anual privind respectarea drepturilor omului în lume.

În document se arată că, în România, minoritatea romă se confruntă în continuare cu „discriminare sistemică, evacuări forțate și alte încălcări ale drepturilor omului”, insistând și asupra drepturilor comunității LGBT și a presupuselor închisori secrete ale CIA în România.