Pare că marota Soros a fost înlocuită în discursurile politicienilor români de Uniunea Europeană. Cât de mult ne vor costa aceste declarații iresponsabile, s-ar putea să aflăm când se va stabili bugetul post-2020.

Senatorul PSD Titus Corlățean s-a folosit de un proiect de lege privind Regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope, aflat pe agenda Senatului, pentru a lansa critici la adresa unor state membre. Și dacă vorbim de stupefiante, vorbim de Olanda, bineînțeles. După o rețetă folosită și de alți politicieni înaintea lui, Corlățean a nominalizat Olanda, susținând că legislația sa în materie ar încălca legislația internațională. Și alte state membre ar face la fel, în timp ce dau lecții României, a mai susținut fostul ministru de Externe.

Șeful său de partid s-a gândit că e timpul să treacă la un nou nivel în bătălia cu Bruxellesul, făcând public numele unei persoane care ar transmite ”minciuni” în capitala europeană. E vorba de șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, pe care Liviu Dragnea ”a pârât-o” președintelui Klaus Iohannis. Potrivit liderului PSD - numit de Ponta ”cel mai mare mincinos din istoria politicii românești” - șeful statului nu l-a contrazis.

Într-un răspuns transmis EurActiv.ro, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că Jean-Claude Juncker apreciază în mod deosebit activitatea Angelei Cristea.

Cât de mult vor costa România aceste declarații pur politicianiste, vom vedea când se va discuta despre bugetul post-Brexit. Cum europenii trebuie să găsească o soluție după ”golul” pe care-l va lăsa plecarea Marii Britanii, deja se caută variante. Iar una dintre ele, reducerea fondurilor de coeziune și pentru agricultură, va afecta foarte mult România, țara noastră fiind, în 2016, al doilea beneficiar al fondurilor europene, după Polonia.

Comisarul pentru Buget, Günther Oettinger, a avansat și cifre în acest sens. Executivul de la Bruxelles - a spus el - intenționează să reducă fondurile de coeziune și pentru agricultură cu 5-10% în viitorul cadru financiar multianual. #AGRI

Cu ochii pe banii acordați Europei de Est este și premierul austriac. Sebastian Kurz a anunțat că în cadrul discuțiilor privind bugetul post-2020 va pleda, alături de omologul olandez, ca UE "să fie mai economă cu banii contribuabililor", evocând și accentele anti-europene care se manifestă în statele din Europa de Est, altfel principalele beneficiare ale fondurilor europene.

Alte evenimente care ne-au atras atenția:

 

 

Recomandarea de lectură a redacției: Der Spiegel, despre producătorii germani de mașini și pierderea moralității.