Ambițiile UE în privința agriculturii sustenabile: Între PAC și Pactul verde
După ani de negocieri, suntem aproape de un compromis în privința reformelor din Politica Agricolă Comună.
Totuși, multe s-au schimbat în peisajul industriei agro-alimentare de la începutul negocierilor, în 2018, și până în prezent.
Printre acestea se numără și strategia fanion a UE în privința politicii alimentare - „de la fermă la furculiță”.
Aceasta stă la baza Pactului ecologic european și se așteaptă ca rolul ei în dezbaterea privind viitorul sectorului agro-alimentar din UE să fie esențial.
Cum ne apropiem de un moment crucial în negocierea finală a Politicii agricole pentru următorii ani, în acest Special Report, rețeaua EURACTIV aruncă un ochi asupra relațiilor dintre Pactul verde și PAC în mai multe state europene, dar și la ce urmează pentru sectorul agro-alimentar în următorii ani.
Germania analizează introducerea unei taxe pentru bunăstarea animalelor
Germania analizează modalități de a finanța ambiții sporite în materie de standarde de bunăstare a animalelor, inclusiv o nouă taxă asupra bunăstării animalelor, care a stârnit îngrijorări în rândul fermierilor germani, scrie EURACTIV.de.
Pactul ecologic: Oportunități și amenințări pentru agricultura spaniolă
Pactul ecologic european prezintă atât oportunități și provocări pentru fermierii spanioli, spun părțile interesate, subliniind că Spania are nevoie de mai mult sprijin în tranziția către un model de agricultură mai durabil, scrie EFE Agro, partener al EURACTIV.
Agricultura durabilă oferă o nouă viață comunităților rurale din Bulgaria
Agricultura în familie nu este o sarcină ușoară, dar un tânăr cuplu bulgar a demonstrat că agricultura durabilă poate fi o afacere de succes, ajutând totodată la revigorarea uneia dintre cele mai sărace regiuni ale UE, scrie EURACTIV Bulgaria.
Costurile tranziției spre practici agroecologice trebuie susținute de PAC, susțin fermierii francezi
O producție mai mare cu un impact mai redus asupra mediului - aceasta este provocarea cu care se confruntă sectorul agricol astăzi. EURACTIV Franța explorează potențialul agroecologiei în facilitarea unei tranziții de succes.
Organizațiile croate luptă pentru păstrarea semințelor ca drept uman fundamental
Cu ajutorul propriei producții comercială de semințe, Croația a devenit una dintre țările de top ale UE în materie de agricultură ecologică. Dar fermierii se tem acum că noul act privind semințele ar putea pune în pericol producția organică, transmite EURACTIV Croația.
Temeri exprimate în Parlamentul European: UE nu trebuie să se transforme într-un „muzeu agricol”
UE trebuie să fie mai activă în privința inovațiilor, dacă vrea să alinieze niveluri ridicate de producție agricolă cu viziunea unui viitor mai durabil, așa cum este definit în Pactul ecologic, conform Parlamentului European.
Prețurile prohibitive și lipsa sprijinului frânează adoptarea pesticidelor biologice în Polonia
UE vrea să reducă la jumătate utilizarea și riscul pesticidelor până în 2030, în baza unui număr tot mai mare de cercetări care indică efectele lor dăunătoare. Dar în Polonia alternativele sunt scumpe și aproape necunoscute, scrie EURACTIV.pl.
Cu sprijin de la UE, fermierii români devin tot mai atrași de munca în comun, în cooperative
România nu are amintiri plăcute legate de cooperativele agricole. Dar tinerii agricultori și fondurile europene încep să schimbe paradigma, iar tot mai mulți fermieri aleg să se asocieze.
Comentarii