Nicu Ștefănuță, europarlamentar independent, vice-președinte al Verzilor europeni, critică anunțul de marți al președintei CE, Ursula von der Leyen, privind retragerea propunerii privind reducerea folosirii pesticidelor.

”Mă opun deciziei Comisiei Europene de azi de a retrage propunerea pentru folosirea sustenabilă a pesticidelor. Aceasta a survenit în urma înfrângerii propunerilor cele mai importante ale legislației în Parlamentul European, pe mâna dreptei și extremei drepte politice”, susține eurodeputatul Nicu Ștefănuță.

”Consider că atunci când în România de face referire la «alimente otrăvite» ar trebui să se spună expres numele partidelor care au distrus legislația pentru pesticide”, spune eurodeputatul român, referindu-se, într-o postare pe Facebook, la AUR, PNL, PMP, UDMR și PSD.



Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marți retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputați și criticat în recentele proteste agricole.

Element central al Pactului verde european, proiectul legislativ privind pesticidele propus în iunie 2022 de Bruxelles a planificat să reducă la jumătate până în 2030 utilizarea și riscurile la nivelul UE ale produselor chimice fitosanitare (comparativ cu perioada 2015-2017).

Propunerea, care a fost respinsă la sfârșitul lunii noiembrie în Parlamentul European, în timp ce negocierile dintre state erau împotmolite, "a devenit un simbol al polarizării", a declarat ea în plenul PE la Strasbourg, relatează Agerpres.