UPDATEDirectorul OncoGen Timișoara: "Avem vaccinul. Azi începem testele de laborator"
Institutul de cercetări medicale din Timișoara, OncoGen, are echivalentul a 1000 de doze de vaccin și miercuri a început testele. "Este vorba de vaccin în faza de testare în laborator.", potrivit OncoGen. Totul a început cu o finanțare europeană.
"Ieri am terminat sinteza vaccinului. Azi incepem testele!" - au scris cercetătorii de la OncoGen pe pagina Facebook.
OncoGen a anunțat încă de acum câteva săptămâni că lucrează la un vaccin, printr-o metodă specifică dezvoltării imunoterapiilor în cancer, apărută de curând, și care este, "în general personalizată pentru fiecare individ în parte și am folosit-o pentru coronavirus", potrivit profesorului Virgil Păunescu, directorul Institutului de cercetări medicale OncoGen, într-un interviu pentru HotNews.ro (26 februarie). Cercetătorii de la OncoGen au parcurs drumul de la terapiile personalizate pentru cancer, la care lucrau de doi ani, la vaccinul împotriva coronavirusului, relata HotNews.ro.
Noua descoperire derivă din activitatea de cercetare realizată în imunoterapiile oncologice, în parteneriat cu alte două centre, prin finanțare europeană. Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, Spitalul Clinic
Județean de Urgență "Pius Brînzeu" Timișoara derulează, încă din 2016, proiectul de cercetare "Oncoimunoterapie cu celule Natural Killer purtătoare de receptori
himerici de antigen- CAR NK", printr-un proiect finanțat european, Programul de Creștere a Competitivității, derulat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Dresda și Universitatea Goethe din Frankfurt (proiect de 2 milioane euro).
Profesorul Virgil Păunescu, directorul centrului OncoGen, spunea atunci că, în ciuda faptului că România nu poate produce vaccinuri, "am vrut să fim printre primii care lucrăm la dezvoltarea lor, sunt convins că mai sunt și alte laboratoare în lume care lucrează la așa ceva. Am vrut să dăm un semnal că suntem acolo, cot la cot cu cei care au ceva de zis."
- Medicii românești își pun mari speranțe în noile terapii. (HotNews.ro, 23 decembrie 2019): Dr. Alina Tănase, medicul care vrea să dezvolte în
2020 un compartiment de terapie celulară la Fundeni: „Am ajuns într-un
punct al medicinei în care poți să înveți limfocitele să distrugă doar
celulele bolii. E incredibil!”
Explicațiile prof. Virgil Păunescu în interviul pentru HotNews.ro, realizat de Alina Neagu (26 februarie 2020)
- Metodele clasice de obținere a vaccinurilor din virusuri și-au cam atins limitele, și asta s-a văzut de la SIDA încoace. Nu avem vaccin pentru SIDA, pentru Ebola, pentru SARS. Sunt o serie de virusuri care nu mai pot fi abordate cu metodele de vaccinologie clasice. Profesorul Păunescu spune că lucrau la adaptarea imunoterapiilor din cancer la specificul imunitar al populației din România.
- Concluzia sa era că "practic, am folosit o metodă care este specifică dezvoltării vaccinurilor în cancer, apărută de curând, și care este în general personalizată pentru fiecare individ în parte și am folosit-o pentru coronavirus".
- Structura coronavirus, și genetică, și proteică, a fost realizată de chinezi și publicată pe internet.
- "Prima potențială metodă de producere a unui vaccin împotriva temutului coronavirus din China a fost pusă pe hârtie de o echipă de cercetători români, la Timișoara. Țara noastră nu are în acest moment resurse să și fabrice un astfel de vaccin. Cercetătorii de la Centrul OncoGen din Timișoara au trimis însă potențiala metodă de producere a vaccinului către colegii lor din Europa și din Statele Unite, "cei care pot să ducă mai departe povestea asta, adică să producă vaccinul", a explicat, într-un interviu acordat HotNews.ro, profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen.
Ceea ce explica atunci prof. Păunescu potrivit publicației citte: țările de dimensiunea României "nu își permit să țină facilități de producție a vaccinurilor, e ca și cum ne-am propune să facem avioane Airbus în România".
Echipa OncoGen a dezvoltat o posibilă metodă de producere a vaccinului împotriva coronavirusului, a publicat-o pe internet, în engleză, și a trimis-o cercetătorilor din Europa și Statele Unite, în speranța că țările care pot face acest lucru vor duce povestea mai departe și vor produce un vaccin împotriva coronavirus.
Echipa de cercetători de la Timișoara a primit deja feedback de la o parte dintre colegii din alte țări și lucrează acum la îmbunătățirea "rețetei" vaccinului: "Acum lucrăm la o variantă - noi am trimis aceste date peste tot, și la colegii noștri din Europa, și din Statele Unite, am primit o serie de sugestii, unele dintre ele sunt pertinente și acum lucrăm la o variantă mai bună, dar cu aceleași metode", declarae medicul Virgil Păunescu, directorul Centrului de cercetare OncoGen și profesor de Imunologie la Universitatea de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara, în interviul acordat în 26 februarie 2020 HotNews.ro.
Primul articol de specialitate despre această tehnologie, publicat de OncoGen la finalul lunii ianuarie, pe site
Echipa de cercetători formată din Florina Bojin, Oana Gavriliu, Michael-Bogdan Margineanu, Virgil Păunescu publica, pe 8 februarie, articolul Design of an Epitope-Based Synthetic Long Peptide Vaccine to Counteract the Novel China Coronavirus (2019-nCoV) într-o bază de date care adună articole înainte ca acestea să fie acceptate spre publicare într-un jurnal de specialitate. Un articol similar a fost publicat cu două săptămâni înainte pe site-ul propriu, susține OncoGen.
Între timp, cercetătorii au fost contactați de ambasada Chinei, cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în
practică a acestei tehnologii. "Noi am fost de acord și avem
corespondență pentru a dovedi acest lucru. Dar nu am fost de acord ca ei
să își însușească rezultatele muncii noastre și apoi să adauge All
Rights Reserved. Așa
că în timp ce presa românească relata uneori și cu ironie, cercetătorii
chinezi se inspirau la greu. Oricum noi mergem înainte cu punerea în
practică a tehnologiei noastre,... deși autoritățile române au văzut
nenumărate referințe la acest vaccin, nimeni nu s-a oferit să ne întindă
o mână de ajutor".
Background
OncoGen - finanțat printr-un proiect european prin Programul Operațional de Comeptitivitate 2014 - 2020
Cercetătorii OncoGen Timișoara, pași decisivi în obținerea unui vaccin personalizat împotriva cancerului Colectivul de cercetători de la OncoGen Timișoara angrenat în proiectul CAR-NK a reușit, de curând, punerea la punct a tehnologiei CAR-T (chimeric antigen receptor – T cell) și CAR-NK (chimeric antigen receptor – Natural Killer cell).
Scopul acestui proiect a fost elaborarea celor mai noi tehnologii în tratamentul cancerului, având ca obiectiv final aplicarea terapiilor personalizate la pacienți.
Echipa Centrului de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului OncoGen a câștigat, în anul 2016, proiectul „Terapie în cancer cu celule Natural Killer purtătoare de receptori himerici de antigen – CAR-NK”, finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cu un buget de circa 2 milioane de euro.
Proiectul se derulează până la sfârșitul lunii august 2020, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Dresda și Universitatea Goethe din Frankfurt.
Cercetarea în cadrul acestui proiect i-a făcut pe cercetătorii români să adapteze procesul la coronavirusul. din China. Anunțul lor, mai jos:
Franța: studiu cu un medicament anti-malarie, Clorochina - RFI
Clorochina - medicament testat în Franța împotriva coronavirusului - relatează RFI. Potrivit postului de radio:
- Un studiu european de tratament experimental cu patru medicamente, inclusiv clorochină a fost lansat. Antiviralul clorochină este utilizat, în mod normal, în tratamentul paludismului (malariei - n.a.).
- Profesorul francez Didier Raoult - specialist în boli tropicale și director al Spitalului de Boli Infecțioase din Marsilia este cel care promovează acest tratament, după ce l-a utilizat pe proprii bolnavi de Covid-19, iar rezultatele au fost bune.
- Un studiu european, care include 3200 de pacienți la nivel european, dintre care 800 în Franța, a demarat luni, 23 martie - studiul Discovery, cu utilizarea Clorochinei alături de alte trei medicamente, posibil de utilizat ca tratament; de menționat că există unele suspiciuni cu privire la anumite efecte adverse ale clorochinei (de exemplu, ar putea declanșa anumite probleme de ritm cardiac).
Insitutul Matei Balș anunța că într-o lună va avea vaccin prin inginerie genetică
Streinu Cercel: Un vaccin experimental împotriva coronavirus, realizat prin inginerie genetică în Marea Britanie, ar putea fi adus în România și testat în aproximativ o lună, potrivit HotNews.ro
Din momentul în care se va ratifica protocolul științific de cercetare, produsul va ajunge pentru avizare la Agenția Națională a Medicamentului din România.- ”Și în Statele Unite, și în Marea Britanie se testează un vaccin împotriva coronavirus. Noi, de la Institutul Național de Boli infecțioase Matei Balș, avem deja o colaborare în acest sens și urmează să primim protocolul de colaborare pentru a putea pune în experiment acest nou vaccin.
- Este un vaccin făcut prin inginerie genetică. (...) S-au indentificat structurile de la nivelul virusului care pot genera anticorpii protectori și este un vaccin care se referă populației care nu a trecut prin infecție. Și atunci vom avea nevoie de testele acelea rapide ca să putem să identificăm persoanele, a declarat profesorul Streinu Cercel, potrivit sursei citate.
INFOGRAFIC Cum recunoști simptomele coronavirus față de cele de gripă sau viroză
Infografic Cum recunoști simptomele coronavirus față de cele de gripă sau viroză
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București transmite o serie de recomandări, în special pentru părinți, în perioada când școlile sunt închise. Redăm în cele de mai jos lista regulilor; ASSMB face și un apel la calm.
Newscientist: cea mai mare contagiozitate, în primele 15 ore dinaintea apariției simptomelor
Gradul cel mai mare de contagiozitate apare cu 15 ore înainte să înceapă simptomele, însă mulți nici nu dezvoltă simptome observabile, relatează Newscientist.
Cum răspunde China acuzațiilor de plagiat
La solicitarea EurActiv.ro, Ambasada Chinei la București a precizat că a văzut articolele din mass-media, în care profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului de Cercetare Oncogen din Timișoara, i-a acuzat pe cercetătorii chinezi că au plagiat noua sa lucrare despre vaccinul împotriva noului coronavirus și a verificat imediat situația.
”Conform verificărilor noastre, cercetătorii chinezi nu s-au referit la lucrările profesorului român. Echipa de cercetare chineză, este o echipă profesionistă din cadrul Universității Zhejiang, implicată în cercetarea vaccinului împotriva cancerului de ceva timp. Ei au publicat un număr mare de lucrări academice și se bucură de o reputație înaltă în comunitatea academică internațională. Echipa chineză a declarat că ei au ales să publice documentul, mai degrabă decât să depună un brevet, pentru a ajuta lumea să lupte împotriva noului focar de coronavirus. Ca răspuns la anchetele mass-media, echipa a declarat că, deși există similitudini în punctele de vedere ale lucrării, concluziile nu sunt aceleași. Comunitatea academică română este binevenită să furnizeze dovezi concludente cu privire la acuzațiile de plagiat”, a transmis misiunea diplomatică.
”Guvernul chinez a acordat întotdeauna o mare importanță protecției proprietății intelectuale și integrității cercetării științifice, iar încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală este o acuzație serioasă. Autoritățile chineze relevante au emis în 2019 „Regulile pentru investigarea și gestionarea cazurilor de integritate în cercetarea științifică (Test pilot)", iar dacă se va constata o abatere științifică, aceasta va fi sever pedepsită”, a mai precizat Ambasada Chinei în România.
de Basarab Ionescu 26 Mar 2020 03:17
Felicitari echipei de la Timisoara.
de EURACTIV.ro 26 Mar 2020 03:34
de Vlad Mixich
Duminică, 19 septembrie 2010: Dinspre singura fereastra, deschisa in cel mai indepartat capat al culoarului, se aud niste pasi. Strabat spatiul lung trecand pe langa dulapurile scorojite din tabla pe care cineva a scris cu o carioca albastra “VIBRIO” si cu una maro “HOLERA”. In semiobscuritatea culoarului nu se desluseste decat silueta agila a unui barbat tanar. Se opreste in dreptul usii si lipeste la loc coltul unei hartii pe care scrie “Substante toxice”. Isi trage pe maini, cu o plesnitura vascoasa, o pereche de manusi chirurgicale si intra in laborator.
Printre toate aparatele si eprubetele, Catalin Tucureanu se misca cu siguranta unui criminal profesionist. Are 25 de ani, are 1000 de lei pe luna, are o pasiune secundara pentru escalada si una principala pentru imunologia antiinfectioasa. Catalin lucreaza in cadrul celui mai faimos institut de cercetare din Romania, Institutul Cantacuzino, si nu arata deloc cum te-ai astepta sa arate un savant tocilar. Parul negru lucios ii ajunge aproape pana la brau si seamana putin cu Winnetou: acelasi bronz de piele rosie, aceeasi figura daltuita pe un trup scurt si subtire. Dupa ce pipeteaza o substanta in niste eprubete cat degetul mic al unui copil, apasa pe butonul de pornire al aparatului de centrifugare. Nu se intampla nimic. O noua apasare pe butonul deasupra caruia scrie “Donatie Institut Pasteur”. Din nou nimic. Invarte niste mufe care nu faceau contact, pana ce aparatul incepe sa bazaie. In timp ce asteapta sa treaca cele 90 de secunde ale centrifugarii, Catalin priveste prin geamul murdar catre Casa Poporului, aflata in vecinatate. De acolo se asteapta de 20 de ani sa vina salvarea Institutului Cantacuzino.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-7803865-fantoma-care-bantuie-institutul-cantacuzino.htm