Românii nu au fost prea interesați de alegerile locale parțiale. Nici francezii nu au arătat un entuziasm prea mare, la primul tur al legislativelor înregistrându-se un nivel record de absenteism.

În 49 de unități administrativ-teritoriale din 32 de județe au avut loc duminică alegeri locale parțiale pentru funcția de primar. Prezența la vot a fost scăzută - 33%. 

În Craiova, unde funcţia de primar a rămas vacantă după demisia Olguţei Vasilescu, a câștigat social-democratul Mihail Genoiu, cu 42,8%. Prezenţa la vot în municipiul Craiova a fost de 18,57%, printre cele mai slabe din țară.

Și în Franța a avut loc primul tur al alegerilor legislative, înregistrându-se un nivel record de absenteism - 51,29%. Cum era de așteptat, partidul președintelui Macron a câștigat clar în fața dreptei și a extremei drepte.

Peste Prut, moldovenii au ieșit din nou în stradă pentru a protesta față de modificarea sistemului electoral. Organizatorii manifestației au întocmit o Rezoluție ce urmează a fi adresată partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, în care se vorbește despre capturarea statului.

Revenind în țară, Liviu Dragnea a terminat evaluarea miniștrilor Cabinetului Grindeanu și va anunța luni concluziile. El a evocat posibilitatea schimbării unor miniștri de care nu e mulțumit și nu a exclus cooptarea UDMR la guvernare.

Într-un interviu pentru EurActiv, Sophie Magennis, Head of the Policy and Legal Support Unit, UNHCR Bureau for Europe pledează pentru solidaritatea statelor membre UE în criza refugiaților și încearcă să găsească o explicație pentru reticența esticilor în acceptarea refugiaților. (#Youth 2.0)

Recomandarea de lectură a redacției: The Economist, despre comunitatea italiană din sudul SUA.