PSD și ALDE definitivează lista membrilor noului Guvern, dar membrii nu sunt chiar atât de noi.

Coaliția de guvernământ formată din PSD și ALDE pregătește un nou Cabinet, ce va fi condus de premierul desemnat Mihai Tudose. Numele vehiculate nu sunt, însă, noi. Ba chiar este posibil ca Tudorel Toader să rămână la justiție în noul Executiv, alături de mulți din actualul lot de miniștri, inclusiv Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Petre Daea, Lia Olguța Vasilescu sau Teodor Meleșcanu.

Se pare că portofoliul Finanțelor își va schimba, totuși, titularul. Iar noul ministru va avea misiunea ingrată de a stopa derapajul bugetului, mai ales dacă Liviu Dragnea continuă să insiste cu măsurile din programul de guvernare. Creșterile de salarii de până acum și reducerile de impozite au provocat adâncirea deficitului bugetar, iar trendul de tăiere a cheltuielilor de investiții ale statului nu este deloc încurajator.

După ce a închis dosarul privind OUG 13, Parchetul General a clasat și dosarul privind pretinsa fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009. Cunoscut drept cazul „sufrageriei lui Oprea”, pornit ca urmare a unor articole publicate de Dan Andronic în Evenimentul Zilei care relatau că mai multe persoane, printre care șefa DNA și lideri ai SRI se aflau în noaptea alegerilor în casa lui Gabriel Oprea, scandalul a dus și la crearea unei comisii parlamentare de anchetă. Această comisie își continuă activitatea, procurorii se retrag.

În lumea largă, noile tehnologii provoacă bătăi de cap. Comisia Europeană a amendat Google cu 2,42 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) pentru abuz de poziție dominantă și promovarea propriului serviciu de cumpărături în defavoarea concurenței. Companii și instituții din România și din alte țări din regiune au fost lovite marți de o nouă amenințare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă, anunță Bitdefender. Este al treilea val de atacuri în circa o lună, după atacurile WannaCry și Adylkuzz din mai.

În aceste condiții, un studiu estimează că numărul de noi utilizatori de internet mobil va crește cu un milion în fiecare zi din următorii șase ani. Astfel, numărul utilizatorilor de Internet mobil va crește cu 2,6 miliarde până în 2022, când traficul de date va fi de opt ori mai mare ca în prezent, preconizează compania de tecomunicații Ericsson.