Scena politică românească e pe zi ce trece tot mai fetidă, atacurile asupra legilor și regulamentelor fiind tot mai frecvente.

Premierul Florin Cîțu susține că, după plecarea USR PLUS de la guvernare, în Parlament nu merge Guvernul pentru vot, ci merg miniștrii.

”Guvernul cade doar dacă este o moțiune de cenzură. Dacă nu obține voturile un ministru, nu se întâmplă nimic cu Guvernul”, susține Florin Cîțu, contrazicând și Constituția și decizii ale Curții Constituționale.

Să fie doar o necunoaștere a legii fundamentale sau o încercare de nerespectare a Constituției? Rămâne de văzut, dar e îngrijorător, pentru că premierul nu e la prima abatere.

Tot spectacolul jenant prin care PNL și Florin Cîțu, în timp ce urlă că USR PLUS s-a aliat cu o formațiune extremistă, tergiversează un act profund democratic - depunerea moțiunii de cenzură - arată un dispreț pentru regulile democratice și o grijă strict pentru propriul interes. Cu ajutorul PSD, pe care premierul transparent îl tot critică. Din buze. 

De parcă nu era de-ajuns ascensiunea AUR, liberalii afișează un comportament nedemocratic într-o campanie electorală internă mai murdară ca niciodată. Europa Liberă dezvăluie cum sunt aleși pe sprânceană delegații la Congresul PNL din 25 septembrie, delegați care trebuie să aleagă noul lider al partidului:

”Toate listele cu delegați sunt aprobate de conducerile județene, deci nu se poate spune că reprezintă voința unui singur om. În teorie. În practică, puternicul șef de organizație controlează întreaga listă. Strategia echipei Cîțu este de a avea pe listă șefi de agenții, structuri deconcentrate, oameni care depind de centru și de ministere. Potrivit surselor Europa Liberă, relația Guvern – teritoriu reprezintă un criteriu pentru desemnarea delegaților. Sunt eliminați astfel de pe listă primari care au obținut rezultate foarte bune”.

Deși nu e an electoral, totul e blocat din cauza campaniei din PNL. Prea puțin interesați de jocurile politice ale liberalilor, românii se confruntă în viața reală cu diverse probleme, precum scumpirea prețurilor și creșterea cazurilor de COVID-19. Iar restricțiile bat la ușă, după o campanie de vaccinare catastrofală, pentru care nu-și asumă răspunderea niciun guvernant.

Dar nu-i nimic, avem circ din belșug. După ”amabilitățile” schimbate de cele două tabere liberale urmează cele din USR PLUS, unde a început - cu surprize - votul pentru alegerea președintelui.

Recomandarea de lectură a redacției: La o zi după alegerile din PNL, în Germania va avea loc un scrutin extrem de important nu doar pentru germani, ci și pentru europeni. După 16 ani, Angela Merkel predă ștafeta, dar partidul său nu stă deloc bine în sondaje, iar candidatul CDU pentru funcția de cancelar e un personaj lipsit complet de charismă.