Pentru cei care vor o ”țară ca afară”, România e, de mai mult timp, un stat eșuat. Pandemia nu a făcut decât să arate cât de neputincios e statul român în a-și apăra cetățenii.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare tocmai ne-a anunțat că România e în situația Lombardiei de anul trecut. Dacă ne uităm pe cifre, italienii și-au învățat lecția dură. Dacă va face la fel și România, care a eșuat în a-și proteja cetățenii - după cum remarcă însuși șeful acestui stat - nu putem ști deocamdată. Tabloul prezent nu oferă motive de optimism. Nu doar statul a eșuat, ci chiar președintele. Votat în două rânduri pentru a nu ieși Victor Ponta și Viorica Dăncilă, dar și pentru mitul sasului serios, Klaus Iohannis dezamăgește crunt pe zi ce trece, slăbind și mai mult statul.

Insistența sa de a critica USR - dat afară din Guvern de capriciile unui închipuit Superman -, precum și încăpățânarea de a paria în continuare pe un cal mort, vor cântări enorm în prelungirea unei crize politice de care România nu avea nevoie. 

Nici măcar recunoașterea de care Klaus Iohannis se bucură pe plan european nu îndulcește gustul amar lăsat de decizia președintelui de a se transforma din mediator în jucător. Mai ales că nu are nimic din flerul lui Traian Băsescu. Strategiile sale neinspirate riscă să arunce PNL dar și țara într-un haos din care ne vom reveni foarte greu.

Vrând parcă să nu-i contrazică pe cei care-i reproșează lentoarea, președintele a decis să facă consultări abia săptămâna viitoare, deși ne-a povestit cât de neagră e situația și cum e nevoie rapid de un guvern funcțional. Explicațiile pentru această tergiversare sunt penibile.

Între timp, premierul Florin Cîțu împarte banii publici după bunul plac. Micimea premierului e atât de flagrantă, încât au fost pedepsiți inclusiv primari PNL care nu fac parte din echipa câștigătoare. Orașele cu primari PSD și USR, printre care Craiova și Timișoara, n-au văzut niciun leu din miliardul distribuit cu generozitate de un politician care se agață cu orice preț de putere.

Valul 4 ne-a luat prin surprindere - mai ales că și Iohannis și Cîțu au decretat în vară că am învins pandemia - deși specialiștii ne-au avertizat cu luni în urmă ce se va întâmpla, dar nimeni n-a luat nicio măsură. Liberalii au fost ocupați cu alegerile interne, iar agapa din septembrie a arătat încă o dată disprețul guvernanților față de lege. Urmează luna aceasta două pelerinaje mari - la Iași și București - așa că, cel mai probabil, situația endemică se va înrăutăți în octombrie și noiembrie.

Iohannis vorbește despre ”măsuri mai puțin populare” dacă epidemia ia amploare. Cu un ministru de interne care nu e în stare nici măcar la un protest să ia măsuri pentru respectarea legii, pe motiv că e complicat să impui portul măștii la cei care protestează împotriva portului măștii, și cu un guvern interimar cu puteri limitate, România e într-un picaj spectaculos. Și nici n-are parașută.