Premierul Mihai Tudose face prima sa vizită externă la Bruxelles, pentru a transmite că România vrea să joace un rol important la nivel european și pentru a prezenta prioritățile noului guvern.

Într-un interviu acordat EurActiv, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, care-l va însoți pe premier în capitala Europei, a explicat scopul vizitei lui Mihai Tudose: să transmită un mesaj clar privind direcția României și aspirațiile sale la nivel european.

Referitor la Președinția Consiliului UE, pe care România o va deține în 2019, Victor Negrescu are ambiții mari. Vrea ca la finalul celor șase luni fiecare român să simtă că a deținut această Președinție. Deocamdată, se pare însă că sunt ceva întârzieri în pregătirea Președinției.

În cele șase luni ar trebui să aibă loc și un eveniment dureros pentru Europa: ieșirea Marii Britanii din UE. În acest context, Negrescu dă asigurări că statul român se va lupta pentru drepturile românilor care trăiesc în Marea Britanie, astfel că nu este mulțumit de propunerile Guvernului britanic referitoare la statutul cetățenilor europeni după Brexit. 

Nici negociatorul-șef din partea Parlamentului European pentru Brexit nu acceptă prima propunere a britanicilor privind statutul europenilor din Regat. În consecință, liderii celor mai importante patru grupuri din PE au catalogat, într-o scrisoare comună, propunerea Marii Britanii drept ”o dezamăgire uriașă”. #PE

La Bruxelles se află și ministrul-delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb. Aceasta s-a întâlnit cu comisarul pentru Politici Regionale, Corina Crețu, care a declarat că progresele înregistrate recent în implementarea programelor operaționale sunt îmbucurătoare. Momentan, România nu a primit niciun ban, din cauză că nu a finalizat acreditarea autorităților de management.

Mult mai târziu decât alte state europene, România a demarat o analiză a dublului standard al produselor alimentare. Specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor s-au deplasat în Olanda, Germania și Belgia, de unde au prelevat produse alimentare care se regăsesc și în România. 

În justiție, avem o decizie de condamnare cu suspendare pentru social-democrații Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, în cazul retrocedărilor frauduloase. Prejudiciul reclamat era de 114 milioane de euro. Sentința nu este definitivă.

Recomandarea de lectură a redacției: The New Yorker: Donald Trump Is Dragging Down America.