Ministrul de Finanțe zice că nu a declarat că va susține desființarea pilonului II de pensii. Plumb promite că România va absorbi toate fondurile alocate în exercițiul 2014-2020. Un argeșean pregătea un atentat terorist la o bază militară din țară.

Guvernul Tudose a fost audiat pe repede-nainte și învestit de către Parlament într-o singură zi, la finalul căreia toți membrii, noi și vechi, ai Executivului au depus jurământul în fața președintelui Iohannis.

Ziua nu a decurs tocmai fără probleme pentru viitorii miniștri și nici pentru cei care i-a ales, întrucât Ionuț Mișa, ministrul propus la Finanțe, a afirmat, imediat cum a ieșit de la audieri, că Pilonul II de Pensii va fi desființat. Liviu Dragnea și Mihai Tudose s-au grăbit să spună că nu e adevărat, ceea ce l-a făcut și pe Ionuț Mișa să sublinieze că nu a făcut această declarație și că nici nu există în programul de guvernare această măsură.

Referitor la acest lucru, președintele Iohannis le-a cerut pesediștilor, aldiștilor și udemeriștilor, în numele românilor, să termine cu această țopăială fiscal-bugetară, să fie solidari cu românii și să guverneze responsabil.

În schimb, Rovana Plumb a făcut promisiuni mai bune, și anume că România va avea în 2020 o absorbție a fondurilor europene de 73%, iar până în 2023 va ajunge la 100%.

Una dintre noile prevederi introduse în programul de guvernare arată că Guvernul PSD-ALDE intenționează să înlocuiască impozitul pe profit cu un impozit pe veniturile companiilor, cu mai multe trepte progresive.

Unii dintre cei mai nefericiți cu privire la noul Guvern par a fi eurodeputații. Siegfried Mureșan spune că audierile miniștrilor Guvernului Tudose sunt o confirmare că România nu va avea o guvernare mai bună și miniștri competenți și că scurtele audieri din Parlament au fost o mascaradă, în timp ce Monica Macovei consideră că noul Guvern al lui Dragnea este o glumă proastă și o palmă dată românilor (#PE).

Problemele Guvernului Grindeanu nu s-au terminat odată cu demiterea acestuia. După ce Sorin Grindeanu a sesizat CCR pe motiv că votul pentru moţiunea de cenzură de săptămâna trecută nu a fost unul secret, iar mulţi aleşi au arătat bilele înainte de a le introduce în urne, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, a afirmat că votul exprimat la recenta moțiune de cenzură este "nul" întrucât "nu s-a respectat procedura".

Un bărbat în vârstă de 39 de ani din Argeș a fost prins joi dimineață, fiind suspectat de propagandă teroristă în favoarea DAESH. DIICOT suspține că românul intenționa să organizeze un atentat la o bază militară din România. Bărbatul se afla sub supravegherea DIICOT și a SRI. El observase amănunțit o bază militară pentru a pune la cale un atentat. Anchetatorii spun că ar avea legături cu gruparea jihadistă responsabilă de atentatele de la Paris din 2015.

Iar Gabriel Resources a anunțat că va da în judecată România la un tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari deoarece Guvernul de la București a decis să nu aprobe exploatarea aurului de la Roșia Montană. Compania canadiană susține că România a încălcat "tratatul de investiții acordând licență și apoi blocând implementarea" proiectelor "fără un proces echitabil și fără compensații".