Președintele Klaus Iohannis a anunțat în sfârșit temele referendumului din 26 mai.

Cele două teme sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, respectiv interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență pentru infracțiuni, pedepse și organizare judiciară, corelată cu dreptul altor autorități, precum CSM sau Înalta Curte, de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe. Cum ambele implică modificarea Constituției - fapt destul de improbabil - singura utilitate a consultării populare pare a fi ridicarea ratei de participare la alegerile europarlamentare. Relaxați, social-democrații au anunțat că nu au nimic împotriva temelor anunțate de președintele Klaus Iohannis.

Aflată la București la o conferință, Vera Jourova a declarat că activarea articolului 7 în cazul României depinde de ceea ce se va întâmpla zilele următoare. 

Complet paralel cu obligațiile României în calitate de membru UE, ministrul economiei, Niculae Bădălău, a susținut că românii trebuie să respecte legile românești, nu ce spun politicienii europeni.

Veștile din Parlamentul European nu sunt prea grozave. În mini-sesiunea de la Bruxelles, Parlamentul European a adoptat Pachetul Mobilitate în pofida opoziției estului, iar negocierile cu Consiliul privind procurorul-șef al Parchetului European au ajuns într-un blocaj.

Recomandarea de lectură a redacției: Reuters - Kids' camp on a defense base? How Russian firms masked secret military work