Guvernul a promis măsuri rapide în urma tragediei de la Piatra Neamț, dar adoptarea acestora mai are de așteptat.

Între construcțiile oximoronice din discursul oficialităților, „o primă lectură a unui proiect de ordonanță de urgență” trebuie să fie la loc de frunte.

Înțelegem nevoia de analiză amănunțită a unui text legislativ, ba chiar o încurajăm și ne-o dorim, dar uneori această „primă lectură” nu este decât un exercițiu de PR, un motiv de a pune pe agenda publică un subiect pentru care guvernul nu are încă o rezolvare. Alteori, pare doar o manevră de tergiversare.

Un exemplu concret: potrivit vicepremierului Raluca Turcan, guvernul urma să dezbată miercuri seară, „în primă lectură”, un proiect de ordonanță de urgență care să permită decontarea din fonduri europene a investițiilor necesare în upgradarea sistemelor de alimentare cu energie și cu gaze medicale din spitale.

Este evident o reacție la incendiul din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț, doar că un asemenea act trebuia discutat de luni de zile. Nu e ca și cum nu s-ar fi știut că bolnavii de COVID-19 au nevoie de oxigen sau că majoritatea spitalelor funcționează în clădiri construite în urmă cu multe decenii, cu instalații electrice depășite.

Oricum, mai bine mai târziu decât niciodată, în condițiile în care epidemia nu dă semne că se calmează. Cu aproape 1.200 de bolnavi în secțiile ATI și un nou record de infectări raportat miercuri, spitalele au nevoie de orice ajutor disponibil.

Alte știri:

Tot în primă lectură, Guvernul a discutat și proiectul de rectificare bugetară, a treia din acest an, care prevede un deficit majorat și o scădere mai amplă a economiei.

Pentru moment, Comisia Europeană nu penalizează România pentru deficitele mari din perioada pre-pandemie

Ajutoare guvernamentale pentru sectorul cultural

Aproape 750 de secții de votare în diaspora

Politizarea epidemiei în campania electorală și o declarație ciudată a unui fost premier

Recomandarea zilei: Cum ar trebui să arate un plan de recuperare „verde”, via The Guardian