În pofida declarațiilor optimiste și liniștitoare, Planul Național de Redresare și Reziliență se anunță noua piatră de încercare pentru coaliția guvernamentală.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României ar fi trebuit să fie gata la finalul acestei luni, chiar dacă data nu e bătută în cuie și nu va fi respectată de mai multe state membre. La începutul anului, ministrul Cristian Ghinea tot anunța că discuțiile sunt în grafic și planul va fi predat la timp. Comunicarea scârțâie însă și la Ministerul investițiilor și proiectelor europene, astfel că în spațiul public au apărut destul de puține informații despre subiect. 

E drept că temele europene sunt Cenușăreasa știrilor, astfel că nici presa nu a acordat prea mare atenție, iar acum totul e comentat în cheie politică.

Ministrul Cristian Ghinea a acuzat în weekend faptul că unele ministere funcționează pe stilul ”dolce far niente” și el nu mai e dispus să răspundă public pentru decizii care tărăgănează la alte instituții. A mai povestit și cum intervine președintele pentru a ajuta miniștrii să se înțeleagă asupra unui plan important pentru România. 

Ce e PNRR? E foarte simplu, e un instrument creat pentru a ajuta redresarea post-COVID a statelor membre. Cu respectarea unor condiții, precum digitalizare și protecția mediului.

Așa că e ușor de înțeles de ce Comisia Europeană nu e de acord - nici vorbă de vreo respingere a planului, cum tot titrează unele televiziunile și publicații - cu autostrăzi, conducte de gaze naturale sau sisteme de irigații ce nu respectă unele norme ecologice.

Având decalaje de recuperat, oamenii din ministere și guvernanții au ales să ignore liniile Comisiei, încercând să transforme PNRR într-un fel de PNDL. Dacă îi sunt oferite argumente solide, poate Comisia Europeană va aproba unele propuneri ale Bucureștiului care nu respectă design-ul planului de redresare. 

Până atunci, liberalii pregătesc terenul pentru o nouă confruntare cu miniștrii USR PLUS, iar Ghinea ar putea să plătească, în cazul în care PNNR va fi un eșec.

Deocamdată, România amână până la sfârșitul lunii mai trimiterea versiunii oficiale

Alte știri:

Ciugud Smart Village: Cum poate fi salvat satul românesc #REGIO

MAE: Adjunctul atașatului militar în cadrul Ambasadei Ruse la București, declarat persona non grata

București: Relaxarea unor restricții după scăderea numărului de infectări cu Sars-CoV-2

Șoșoacă, sancționată de Senat. Ea nu mai are voie să reprezinte instituția timp de trei luni

DNA a început urmărirea penală a șase suspecți în cazul angajărilor prin detașare de la Apele Române

Recomandarea de lectură a redacției: Reuters - Indian hospitals swamped by coronavirus as countries promise aid