Cererea DNA către Senat în dosarul lui Gabriel Oprea a creat probleme conducerii Parchetului General. Formal, cererea trebuia semnată de Tiberiu Nițu. El s-a abținut și a pasat la Licu, dar și el s-a abținut, Oprea fiindu-i coordonator de doctorat.

Ca să ajungă la Senat, cererea Direcției Naționale Anticorupție în dosarul lui Gabriel Oprea trebuia să treacă pe la superiorul ierarhic, adică procurorul general al României. La rândul lui, procurorul general al României, adică Tiberiu Nițu, trebuie să își însușească cererea DNA și să o trimită Senatului.

Tiberiu Nițu a avut o problemă în a semna un act în care apare acuzația că a beneficiat nelegal de escorta a Poliției. Deși nu este clar ce statut are Tiberiu Nițu în acest dosar, dacă este martor sau suspect, el a s-a abținut din a pune semnătura sa pe actul pe care trebuia să-l trimită spre Senat.

A pasat responsabilitatea la prim-adjunctul său, Bogdan Licu.

„(…) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a abținut de la soluționarea solicitării Direcției Naționale Anticorupție, aceasta urmând a fi soluționată de prim-adjunctul procurorului general”, a precizat Parchetul General într-un comunicat de presă.

Bogdan Licu are o relație specială cu Gabriel Oprea și s-a abținut și el

Prim-adjunctul lui Tiberiu Nițu, Bogdan Licu, s-a eschivat și el și a refuzat să ia parte la trimiterea cererii DNA către Senat. Motivul este unul cunoscut deja: Licu a devenit doctor în drept sub coordonarea lui Gabriel Oprea. Mai mult, presa a relatat în 2015 că lucrarea de doctorat ar fi suspect de plagiat, la fel ca și în cazul lucrării lui Gabriel Oprea.

Jurnalista Emilia Șercan a relatat pe site-ul hotnews.ro că Bogdan Licu este suspect de plagiat în mai bine de jumătate din cele 445 de pagini ale lucrării sale, iar Gabriel Oprea, în calitate de profesor, a semnat pentru „originalitatea” lucrării.

Cererea DNA a ajuns în cele din urmă la al treilea procuror în ierarhia Parchetului General: Codruț Olaru, fost șef al DIICOT înaintea Alinei Bica. Olaru a devenit și el doctor în drept în 2013, dar îndrumător nu i-a fost Gabriel Oprea.

Codruț Olaru a semnat în cele din urmă cererea de care s-au ferit superiorii săi.

Luni DNA a cerut Senatului, prin intermediul Parchetului General, încuviințarea urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea care, în calitate de ministru de Interne și vicepremier, ar fi abuzat de resursele Poliției Rutiere pentru a-și asigura permanent coloană oficială, inclusiv pentru deplasări în interes personal, deși legea nu îi dădea dreptul decât în condiții speciale.

Conform legii, doar președintele României, premierul și președinții celor două Camere ale Parlamentului au dreptul la coloană oficială.

EurActiv.ro a publicat în premieră informația că polițistul Bogdan Gigină, care a murit în seara zilei de 20 octombrie 2015 într-un accident în București, se afla în coloana oficială a lui Oprea. Tot EurActiv.ro a publicat în premieră și informația că acea coloană oficială a lui Oprea s-a format în fața sediului INMH din Băneasa, cu scopul de a-l duce pe ministru acasă. 

DNA afirmă că, în acea seară, nu mai puțin de 27 de polițiști asigurau trecerea coloanei oficiale a lui Gabriel Oprea.