Parchetul General a anunțat luni că a deschis un dosar penal în legătură cu alegerile prezidențiale din 2009, după dezvăluirile lui Dan Andronic. Traian Băsescu este nemulțumit, deoarece inițiativa blochează ancheta Parlamentului în acest caz.

”În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, potrivit unui comunicat al PICCJ.

În cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

Jurnalistul Dan Andronic a publicat, recent, un articol în evz.ro, în care susținea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

Dan Andronic a scris că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi erau preocupați, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Ulterior, fostul primar al sectorului 5 Marian Vanghelie a declarat că avea informații despre implicarea lui Gabriel Oprea și a lui Florian Coldea în alegerile prezidențiale din anul 2009.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a venit și el cu precizări, susținând că întâlnirea organizată la el acasă a fost o "simplă cină", unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu.

El a promis să revină cu detalii, dar n-a făcut acest lucru, evitând de mai multe ori, în cadrul unor intervenții telefonice la un post tv, să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenți Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.

În urma dezvăluirilor, președintele Comisiei de Control a SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat că acesta va fi chemat la audieri, dar a renunțat la idee, după ce Parlamentul a decis crearea unei comisii de anchetă privind prezidențialele din 2009.

 De ce nu e Băsescu de acord cu această anchetă

Fostul președinte susține că Parchetul General a făcut un joc, blocând verificările comisiei parlamentare. 

”Știu sigur că, în conformitate cu decizii ale CCR, o comisie parlamentară nu poate obliga pe cineva să se prezinte în fața ei. Problema este că, din punct de vedere eficiență, cei care sunt în Parchet, la servicii puteau foarte bine să nu se prezinte. Din acest motiv eu am susținut la un moment dat că ar fi bine să fie o anchetă a Parchetului. Acum însă momentul în care au anunțat începerea unei anchete la parchet mi se pare nepotrivit, pentru că știm cu toții că în momentul în care parchetul preia o anchetă, trebuie să înceteze ancheta parlamentară. Se pare că Parchetul General a făcut niște jocuri: după ce s-a votat înființarea comisiei au anunțat că încep o anchetă, deci este clar că a fost blocată comisia parlamentară”, a declarat Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

El a mai afirmat că a cerut o anchetă a procurorilor din prima zi: ”Nu s-a întâmplat nimic. Reacția a apărut abia azi. Deci e clar că e un joc”

Traian Băsescu speră ca ancheta procurorilor să confirme ceea ce a confirmat renumărarea voturilor nule, și anume: din 134.000 de voturi nule, s-a constatat că i se furaseră 3.000 de voturi.

Ponta: O șmecherie a lui Lazăr

 Nici fostul premier nu vede cu ochi buni deschiderea dosarului, apreciind este ”un abuz” și o ”șmecherie” prin care Augustin Lazăr ar vrea să blocheze ancheta parlamentară.

"Astea sunt de-ale lui Negulescu. Adică să blocheze comisia se face el că cercetează. Domnul Lazăr... cred că nu are curaj să treacă pe acceași stradă cu doamna Kovesi. Mie asta mi se pare un abuz și o șmecherie tipică, știți, domnul Lazăr este un șmecher, așa, că îl cunosc de mult timp. Este o șmecherie ca să blocheze comisia", a declarat deputatul PSD Victor Ponta.

Victor Ponta a afirmat că înființarea unei comisii parlamentare de anchetă este "o idee foarte bună".