Partidele au mers la Cotroceni petru consultări pentru desemnarea unui nou premier, în timp ce zece mii de bucureșteni au ieșit din nou în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de clasa politică de la București.

Pe lângă cei aproximativ 12.000 de oameni care au blocat pentru a treia seară la rând centrul Bucureștului, manifestații au fost organizate în paralel și în alte orașe din țară - Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Constanța, Pitești.

În această a treia zi, urmare a bizarei convocări din partea lui Klaus Iohannis pentru consultări la Cotroceni, protestul din stradă a intrat în faza pe revendicări. De la inițiative coerente venite din partea unor grupuri de ONG-uri cunoscute drept promotoare ale unor inițiative importante (EFOR, CRPE) la atitudini de frondă la adresa președintelui care vrea lideri de la un grup extrem de divers, Piața Universității s-a umplut de mesaje cu revendicări clare, generale sau utopice. În plus, principalul subiect de discuție a părut a fi alegerea unor lideri, unor voci ale străzii care să fie cât mai reprezentative pentru Piață și care să-i transmită lui Iohannis doleanțele ei.

Protestul din Piața Universității a început când la Cotroceni consultările cu partidele erau încă în desfășurare. PSD a propus noi consultări, președintele Dragnea părând a nu avea curajul să rostească în clar o propunere de premier dar anunțând, cu jumătate de gură, că dorește să rămână la guvernare. PNL a rămas consecvent dorinței de dizolvare a Parlamentului și de organizare a alegerilor anticipate, idee împărtășită și de UDMR, care și-ar dori alegeri parlamentare simultan cu cele locale din vară, chiar dacă, din punct de vedere constituțional, acest lucru este aparent imposibil. Minoritățile, ultimele consultate, optează fie pentru un guvern de uniune națională, fie pentru un guvern tehnocrat, idee care a fost avansată și de UDMR. Așadar, primele patru formațiuni consultate și-au împărțit toate variantele posibile de ieșire din criza politică declanșată de demisia Cabinetului Ponta.

Urmează să aibă întâlniri cu președintele Iohannis UNPR și ALDE, programate la consultări vineri dimineață. Astfel, președintele Iohannis ar putea avea vineri dimineață primul tete-a-tete cu Gabriel Oprea, pe care l-a sfătuit să-și dea demisia după accidentul polițistului Gigină.

Până la acest moment, la nivel de persoane ce i-ar putea succeda lui Ponta există o singură ipoteză confirmată parțial, prin deducții și pe surse de la Bruxelles (citate de EurActiv.com): Dacian Cioloș, care are programată o întâlnire informală cu președintele Iohannis la finalul consultărilor de vineri.

Când piețele fierbeau, la Brașov a avut loc o nouă tragedie: o explozie la o mare fabrică de pâine din oraș. Evenimentul s-a soldat cu rănirea a cinci persoane care se aflau în acel moment în fabrică.

În aceste condiții, pare că Dumnezeu a întors spatele românilor, în ciuda faptului că, tot joi, Patriarhul Daniel a dat înapoi și și-a cerut scuze tinerilor, după ce, cu două zile în urmă, avusese o ieșire nervoasă în contextul discuțiilor despre atitudinea BOR în zilele de după tragedia de la clubul Colectiv.

Vicepremierul interimar Gabriel Oprea se apropie de momentul la care va răspunde pentru posibilul abuz de serviciu care se conturează în legătură cu folosirea abuzivă a coloanelor oficiale. Joi, DNA a deschis un dosar în acest sens, la care s-ar putea conexa și cel aflat la Parchetul instanței supreme care a fost deschis după moartea agentului Gigină.

În zile atât de pline de evenimente considerăm că o recomandare de lectură din partea redacției ar fi inutilă. Păstrăm niște texte bune pentru zile mai liniștite.