Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic, a declarat ministrul Justiției, luând apărarea OUG privind interceptările.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a respins criticile conform cărora ar fi reînființat Securitatea prin includerea în Ordonanța de Urgență privind interceptările a prevederii care desemnează organele SRI drept organe de cercetare penală speciale. Prună a explicat că Serviciul își păstrează atribuțiile pe care le avea și înainte de decizia Curții Constituționale.

Din nefericire, ministrul a gafat, susținând că discuția despre drepturi e un lux teoretic, în condițiile în care combaterea infracționalității este slabă.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a dat asigurări că interceptările telefonice nu se vor opri, ci vor fi preluate de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției imediat după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR.

Senatul a anunțat luni că nu va da Parchetului General documentele solicitate referitoare la Revoluția din decembrie 1989, pe motiv că sunt clasificate. În schimb, reprezentanții Parchetului care dețin autorizații de acces la astfel de informații sunt invitați la Parlament să studieze ce documente doresc.

Nici premierul Dacian Cioloș n-a avut o zi prea bună din cauza deputaților, care i-au cerut socoteală pentru schimbarea prefecților.

Iritat, Cioloș le-a reamintit că numirile și demiterile de prefecți sunt de competența exclusivă a Guvernului, iar cei schimbați nu dăduseră concurs, așa cum prevede legea, ci fuseseră numiți în funcție de simpatiile politice.

Pe plan extern, surpriza a venit de la Kremlin.

Vladimir Puțin a ordonat o retragere parțială a trupelor sale din Siria, după ce partea principală a misiunii ar fi fost îndeplinită. De la intrarea Moscovei în conflictul ce durează de peste cinci ani, trupele guvernamentale au obținut victorii importante împotriva rebelilor.

Rămânând în zonă, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a susținut că Rusia are dovezi privind prezența Turciei în Siria. A uitat însă să spună și care sunt aceste dovezi, afirmația sa fiind doar ultimul episod al disputei dintre Moscova și Ankara, după ce avioane turcești au doborât un avion rusesc în apropiere de granița cu Siria, anul trecut.

Recomandarea de lectură a redacției: Provocările aduse de schimbarea carierei - The Atlantic.