În Austria, extrema dreaptă ar putea da pentru prima dată un președinte. Din Germania, președintele SUA a cerut NATO să sprijine aliații din est, inclusiv România. În acest timp, la București continuă disputele în interiorul PSD după cazul Dragnea.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Austria a reprezentat un dezastru pentru marile partide tradiționale: candidații conservatorilor și social-democraților nu au intrat în turul al doilea, obținând fiecare puțin peste 10%.

Cu un discurs xenofob și o campanie focalizată pe criza refugiaților, candidatul de extremă dreapta Norbert Hofer abordează turul al doilea din 22 mai din poziția de favorit. Contracandidatul său va fi un independent, susținut de Verzi.

Începutul de săptămână a adus și vești bune. Aflat în ultima vizită în Germania în calitate de președinte, Barack Obama a cerut NATO să sprijine aliații din Europa de Est - România, Polonia și țările baltice - în fața amenințării ruse.

Tot luni, România a fost vizitată de secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, dar și de F22 Raptor, unul dintre cele mai performante avioane de luptă din lume.

Cele două avioane de ultimă generație au aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, fiind aduse din Marea Britanie în România într-un exercițiu de imagine și într-o acțiune de intimidare, ca răspuns la acțiunile Rusiei din ultimele luni.

Peste Ocean, republicanii mizează pe o ultimă carte pentru a nu-l trimite în cursa pentru Casa Albă pe excentricul Donald Trump.

La următoarele alegeri primare, Ted Cruz se va concentra pe scrutinul din Indiana, stat unde John Kasich nu va participa, cel din urmă fiind interesat în special de Oregon și New Mexico. Prin această strategie pe care românii au văzut-o în House of Cards, cei doi speră că-l vor împiedica pe Trump să obțină numărul necesar de delegați pentru nominalizare până la Convenția partidului din iulie.

Dacă vor reuși acest lucru, la Convenție se poate întâmpla orice, delegații nemaifiind legați de rezultatul alegerilor primare.

În România, Cabinetul Cioloș a pierdut cel de-al doilea ministru: Anca Răducu de la Fonduri Europene. Aceasta și-a depus demisia la solicitarea premierului, nemulțumit de activitatea ministrului. Noul șef de la Fonduri ar putea fi Cristian Ghinea, consilierul premierului pe afaceri europene.

La PSD continuă scandalul izbucnit după ce Liviu Dragnea a anunțat că rămâne șef al partidului, în pofida condamnării din dosarul "Referendumul". El susține că și-a cerut singur demisia, dar a renunțat la idee pentru a nu face rău partidului și țării. S-ar putea însă retrage după alegerile locale.

Recomandarea de lectură a redacției: The Robot Revolution in Caregiving - The Atlantic.