Intitulată "PSD - stăpânul justiției?! Chiar așa...", moţiunea a fost inițiată de PNL și USR. După dezbaterea de marți, ea va fi votată miercuri în plen.

UPDATE 13.09.2017: Moţiunea a fost respinsă miercuri de Camera Deputaţilor (104 voturi pentru, 162 împotrivă şi 7 abţineri). 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader:

  •  am prezentat propunerile pe 23 august pentru că atunci se împlineau şase luni de când am preluat mandatul, nu ca urmare a semnificaţiei istorice a acelei date.
  •  probabil e unul dintre cele mai dezbătute proiecte de acte normative, "eu nu ştiu cât de pe furiş" a fost prezentat, aşa cum au spus unii.
  • iniţiativa de modificare a venit din sistemul judiciar.
  • despre MCV: n-aş putea cât de bine a fost gestionat mecanismul, e o interferenţă între juridic şi politic.
  • Toader justifică decizia de a scoate preşedintele din procesul de numire a şefilor din justiţie printr-o recomandare din ultimul MCV.
  • despre Inspecţia Judiciară: în Franţa IJ e la Ministerul Justiţiei.
  • despre penitenciare: avem o problemă istorică, să începem să rezolvăm lucrurile. Avem 17.000 de deţinuţi în plus faţă de capacitatea de cazare. Toader reia ideea respingerii eliberărilor condiţionate, susţinând că există multe decizii fără motivaţie.
  • voi citi toate hotărârile, dacă voi găsi o practică neunitară, obligaţia mă face să declanşez măsurile legale pentru un recurs în interesul legii.

***

"În domeniul reformării Justiției, PSD a început actuala guvernare cu stângul. Este încă viu în memorie episodul OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Doar reacția promptă, de la începutul lunii februarie a.c., a societății civile, a multor instituții și organizații profesionale sau neguvernamentale și a opoziției parlamentare a făcut ca acest act normativ să fie abrogat imediat", susțin semnatarii moţiunii, potrivit Agerpres.

Parlamentarii PNL şi USR susţin că propunerile prezentat de ministrul Justiţiei arată că "pentru Tudorel Toader singurele interesele care primează sunt cele ale lui Liviu Dragnea, nicidecum ale statului de drept și societății din România".

"Asistăm la o continuare a serialului «marțea neagră», început în decembrie 2013, urmat de episodul din februarie 2017 și, recent, de cel din 23 august 2017. Chiar nu realizați că totul este cusut cu ață albă? Se văd indicațiile prețioase venite de la partid. Domnule ministru, chiar dacă nu sunteți om politic, calitatea dumneavoastră de profesionist în drept, anvergura dumneavoastră academică și profesională nu vă dă dreptul să vă bateți joc de realizările obținute în timp, în sistemul judiciar românesc", se menționează în textul moţiunii depus după modificările lui Toader la legile justiţiei, propuneri criticate de instituţiile judiciare, de societatea civilă, de misiuni diplomatice la Bucureşti şi de Comisia Europeană.