Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale, "pentru că țara are nevoie de ele", și a cerut Guvernului Grindeanu trei lucruri: "responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate!".

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi, o declarație de presă de la ora 16:00 la Palatul Cotroceni. Principalele declarații ale șefului statului:

  • Veniturile la buget sunt supraapreciate.
  • Cheltuielile sunt prevăzute în sumă foarte mare.
  • Există prevăzute credite de  angajament în sume nemaivăzute.
  • Am decis astăzi și am făcut-o deja. Am promulgat atât bugetul, cât și bugetul asigurărilor sociale.
  • Ţara are nevoie de buget şi Guvernul care s-a angajat să execute acest buget are acum posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru.
  • Pentru Guvern am un mesaj simplu: în cursul acestui execiţiu bugetar cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate!

Grindeanu: Măsurile pe care le-am luat şi pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse sub semnul întrebării datorită nepromulgării bugetului

Anterior, în urmă cu câteva ore, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Sorin Grindeanu s-a plâns că măsurile din programul de guvernare sunt puse sub semnul întrebării din cauza întârzierii promulgării bugetului pe 2017.

Acesta a precizat că această întârziere "se duce în lanţ nu doar către ministere, ci şi către autorităţile judeţene şi autorităţile locale".

"Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că vă continuaţi activitatea, deşi bugetul întârzie în a fi promulgat. Din păcate, faptul că dumneavoastră şi noi am reuşit în timp record să venim cu un buget care să ţină cont de programul nostru de guvernare, de toate măsurile pe care noi le-am angajat să le punem în practică, iată că toată această muncă este întârziată. Mai mult decât atât, acele măsuri noi pe care le-am luat şi pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse, datorită nepromulgării bugetului însă, sub semnul întrebării. Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri", le-a spus Grindeanu miniştrilor din cabinetul său, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

"Şi aşa eram destul de întârziaţi datorită programului electoral, datorită tuturor lucrurilor pe care dumneavoastră le ştiţi şi care nu au depins de noi. De aceea, o să mai funcţionăm şi toată lumea o să mai funcţioneze în continuare cu 1/12, aşa cum ştiţi, conform legii, din păcate", a continuat premierul.

Președintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu, alături de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, au avut, marţi, la Palatul Cotroceni, o întâlnire pe tema proiectelor Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale.

După întâlnire, preşedintele a afirmat că bugetul aprobat de Parlament este "problematic" şi "riscant", și că "îngrijorat" de forma acestuia, dar a spus că va decide în zilele următoare, dacă îl va promulga sau va cere, din nou, reexaminarea lui.

Bugetul pe 2017 a fost unul îndelung discutat și amânat și îndelung criticat de către președinte. Totuși, Guvernul PSD-ALDE a aprobat bugetul pentru anul 2017, în pofida obiecțiilor exprimate de președintele Klaus Iohannis și avertismentelor privind supraevaluarea veniturilor bugetare și a creșterii economice.