Deputații au adoptat deja prima din cele trei legi ale justiției care conțin prevederi controversate, în pofida opoziției societății civile, a UE, a ambasadelor, ba chiar și a majorității magistraților. Protestele continuă în stradă.

Protestatarii s-au strâns în București încă din cursul după-amiezii, după ce s-a anunțat că deputații vor vota legea privind statutul procurorilor și judecătorilor după ședința solemnă a Parlamentului dedicată regelui Mihai.

Cu 179 de voturi pentru, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege privind statutul magistraților și a trimis actul la Senat, care e for decizional. Mai mult, deputații au votat și modificarea Legii ANI, eliminând interdicțiile aplicate parlamentarilor de Agenția Națională de Integritate, care a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013.

Câteva sute de persoane s-au strâns în fața Parlamentului pentru a protesta față de deciziile adoptate de deputați. Mulțimea scandează :Hoții!", "Nu vrem să fim conduși de hoți!" și "Nu scăpați!", scrie News.ro.

În schimb, Poliția Română a anunțat că sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităților de parchet teritorial competente, față de persoane bănuite de săvârșirea infacțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.

”În aceste zile, pe rețelele sociale, cetățenii sunt invitați să participe la o serie de manifestații publice. Înainte de a da curs invitației, recomandăm tuturor să fie atenți cu cine interacționează în mediul on-line, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate. Sub protecția anonimatului, există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență)", transmite Poliția Română, potrivit Mediafax.