Deputații au adoptat deja prima din cele trei legi ale justiției care conțin prevederi controversate, în pofida opoziției societății civile, a UE, a ambasadelor, ba chiar și a majorității magistraților. Protestele continuă în stradă.

Protestatarii s-au strâns în București încă din cursul după-amiezii, după ce s-a anunțat că deputații vor vota legea privind statutul procurorilor și judecătorilor după ședința solemnă a Parlamentului dedicată regelui Mihai.

Cu 179 de voturi pentru, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege privind statutul magistraților și a trimis actul la Senat, care e for decizional. Mai mult, deputații au votat și modificarea Legii ANI, eliminând interdicţiile aplicate parlamentarilor de Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013.

Câteva sute de persoane s-au strâns în fața Parlamentului pentru a protesta față de deciziile adoptate de deputați. Mulţimea scandează :Hoţii!", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!" şi "Nu scăpaţi!", scrie News.ro.

În schimb, Poliția Română a anunțat că sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităţilor de parchet teritorial competente, faţă de persoane bănuite de săvârşirea infacţiunii de instigare la tulburarea ordinii şi liniştii publice.

”În aceste zile, pe reţelele sociale, cetăţenii sunt invitaţi să participe la o serie de manifestaţii publice. Înainte de a da curs invitaţiei, recomandăm tuturor să fie atenţi cu cine interacţionează în mediul on-line, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenţionate. Sub protecţia anonimatului, există tendinţa ca utilizatorii de bună-credinţă să fie manipulaţi, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/ştiri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violenţă)", transmite Poliţia Română, potrivit Mediafax.