Comisia juridică din Senat se reunește luni pentru întocmirea unui raport la proiectul pentru grațierea unor pedepse, după ce în ultimele 2 săptămâni a analizat amendamentele la acest act normativ și a finalizat dezbaterea pe articole a proiectului.

UPDATE

Cu 61 de voturi "pentru", 41 "împotrivă" și șapte abțineri, plenul Senatului a decis, luni, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului de lege privind grațierea, pentru o săptămână.

Propunerea a fost făcută de liderul grupului ALDE din Senat, Ionuț Sibinescu, și susținută de liderul grupului PSD, Șerban Nicolae, scrie Agerpres.

Sibinescu a precizat că proiectul este retrimis la Comisia juridică, pentru a fi adoptat în forma avansată de Guvern. 

+++

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că, în plenul de luni, coaliția PSD-ALDE va cere retrimiterea proiectului de lege la Comisia juridică, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma propusă de guvern.

+++

Președintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Șerban Nicolae, consideră că legea grațierii, așa cum a fost adoptată de comisia pe care o conduce, este ”absolut ineficientă” pentru că ”nu rezolvă absolut nimic” din moment ce doar aproximativ 450 de persoane ar urma să iasă din închisoare și alte aproximativ 600 ar urma să beneficieze de reducerea pedepsei, scrie News.ro.

+++

Președintele PSD Liviu Dragnea a solicitat, luni, ca proiectul de lege privind grațierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern. El a menționat că a convocat Comitetul Executiv al PSD pentru miercuri pentru a discuta situația creată de adoptarea amendamentelor privind grațierea corupților în Comisia juridică de la Senat, el arătând că va propune sancționarea lui Șerban Nicolae, scrie Mediafax.

Întrebat dacă Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice din Senat, precum și ceilalți senatori PSD care au votat amendamentul privind grațierea faptelor de corupție, trebuie sancționați, Dragnea a răspuns ironic: ”Nu, o să primească fiecare câte un premiu pentru că au promovat din nou PSD”.

Chestionat dacă va propune CExN sancțiuni, Dragnea a răspuns, însă, afirmativ. Liderul PSD Liviu Dragnea a reacționat la o întrebare privind faptul că senatorii PSD din Comisia juridică nu au dat curs solicitării sale de a vota împotriva amendamentul referitor la grațierea corupților, el precizând că, dacă nu mai are autoritate în PSD, se va apuca de pescuit profesionist.

Întrebat dacă va căuta juriști mai buni în PSD, alții decât Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea, despre care a susținut că aduc deservicii partidului, Dragnea a răspuns: ”Aici nu e vorba de calitatea unui jurist sau nu, aici e vorba de abordare și de caracter.

+++

Potrivit estimărilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, în forma aceasta, ar beneficia de grațiere 1.032 de persoane: 433 ar ieși din închisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, la care se adaugă nouă minori și o persoană de peste 70 de ani.

+++

PNL și USR au solicitat un vot pentru respingerea întregului proiect de lege al grațierii, însă au fost doar patru voturi în favoarea acestei propuneri.

În final, proiectul de lege a fost votat în forma cu amendamente aduse la Comisia Juridică a Senatului, fără ca luni să fie aduse modificări esențiale. Urmează votul în plenul Senatului.

În total, conform cifrelor puse la dispoziție de ANP, aproximativ 1.200 de deținuți aflați în penitenciare ar beneficia de grațiere, dintre care jumătate de grațiere totală, iar restul de grațiere parțială (reducere a pedepselor).

****** Știrea inițială

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a anunțat, joi, că proiectul legii privind grațierea unor pedepse va intra lunea viitoare în dezbaterea plenului: "Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni și, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obținut și prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile", relatează Agerpres.

Dacă senatorii juriști vor întocmi luni raportul și îl vor înainta în aceeași zi Biroului permanent, conducerea Senatului poate decide includerea proiectului pe ordinea de zi a plenului din aceeași zi.

După votul din plenul Senatului, proiectul de lege se duce la Camera Deputaților, care este for decizional.

Amendamentul propus de senatorii Traian Băsescu (PMP) și Liviu Brăiloiu (PSD), adoptat săptămâna trecută de Comisia juridică a Senatului, care prevedea grațierea faptelor de corupție a generat un val de proteste în societate, motiv pentru care senatorii juriști au revenit în mai puțin de 24 de ore asupra deciziei și au exceptat de la grațiere cele șase infracțiuni care vizau corupții.

La solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu amendamentul a fost reluat și, prin vot, au fost excluse de la grațiere luarea de mită, darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență. De asemenea, au fost excluse faptele săvârșite de către membrii instanțelor de arbitraj sau în legătură cu aceștia, sau fapte săvârșite de funcționari străini sau în legătură cu aceștia.Senatorii juriști au respins și amendamentul prin care s-ar fi grațiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu, depus de senatorul PMP Traian Băsescu.

Comisia juridică a stabilit excepțiile de la grațiere, printre faptele exceptate numărându-se infracțiuni contra vieții, contra justiției și traficul de persoane, infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății, lipsirea de libertate în mod ilegal.Comisia a inclus Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil printre legile speciale ale căror infracțiuni sunt exceptate de la grațiere.

Un alt amendament adoptat de senatorii juriști prevede că persoanele grațiate care săvârșesc în cinci ani o infracțiune execută și pedeapsa neexecutată ca urmare a grațierii. În forma inițială a proiectului elaborat de Guvern, termenul era de trei ani.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, joi seară, că Guvernul nu susține amendamentele la legea grațierii adoptate de Comisia juridică a Senatului, precizând însă că Executivul este deschis "la anumite idei bune".

De asemenea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că instituția pe care o conduce susține forma inițială a proiectului de lege privind grațierea unor persoane.

Și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a anunțat că dezaprobă categoric votul din Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție și că subiectul va fi tranșat în cadrul unui Comitet Executiv Național al PSD: ''Voi avea o discuție cu membrii partidului din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente".