Iohannis amenință Guvernul cu organizarea unui referendum privind modificările la Codul penal și grațiere. În replică, Liviu Dragnea anunță că și PSD vrea două referendumuri, unul privind eliminarea imunităților și unul pe tema familiei.

În cel mai bun discurs de până acum, președintele Klaus Iohannis i-a chemat la referendum pe români pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu modificările propuse de Guvernul Grindeanu prin cele două ordonanțe de urgență. 

Precizând că își dorește o națiune puternică, cu oameni mândri și liberi, condusă de politicieni integri, competenți, președintele a spus că, pentru a atinge acest obiectiv, pentru el ”niciun preț nu este prea mare”.

Liviu Dragnea a replicat că președintele dorește să fie suspendat pentru a se putea victimiza, dar PSD nu vrea un astfel de demers. Vrea, în schimb, în primăvară, două referendumuri: unul pentru eliminarea imunităților pentru toți, inclusiv pentru președinte, și unul pe tema familiei formate dintr-un bărbat și o femeie.

Secretarul general adjunct al PSD crede că votul dat de români le permite social-democraților să facă orice vor. Iar Codrin Ștefănescu ar vrea să scoată ”România de pe marginea prăpastiei, dintr-un stat de drept, dintr-un stat neliber”. 

Situație neclară în privința bugetului Apărării. Deși, prin buget, Ministerul Apărării Naționale primește doar 1,35% din PIB, ministerul spune că în totalul pentru armată trebuie incluse și creditele de angajament (încă 0,9% din PIB) ce pot fi folosite pentru achiziții de tehnică militară.

Acest artificiu a fost făcut, ca urmare a faptului că România s-a angajat, ca membru al NATO, să aloce an de an 2% din PIB pentru armată.

Pe plan extern, Donald Trump continuă să țină prima pagină. Printr-o simplă semnătură, președintele american a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, pe care Washingtonul îl semnase, dar încă nu ratificaseră, distrugând negocieri care au durat opt ani.

TPP a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administrației Obama către regiunea Asia-Pacific, în fața unei Chine care se dezvoltă rapid.

Încălcându-și promisiunea din campanie, Trump refuză să-și publice declarația fiscală, astfel că WikiLeaks se oferă să publice documentul, dacă cineva din interior îl furnizează. 

Nici de peste Prut nu sunt vești prea bune.

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, nu crede în viitorul UE și spune că nu are sens ca țara sa să adere la spațiul comunitar.

În ceea ce privește România, el susține că aceasta încearcă să submineze statalitatea Republicii Moldova. Dodon ar vrea ca orice partid din Moldova care pledează pentru unirea cu România să fie scos în afara legii.

Într-un ton mai optimist, să notăm că, pentru prima dată, un europarlamentar român va conduce o comisie a Parlamentului European. Adina Vălean (PNL) a fost aleasă, luni, în funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. (#Youth2.0)

Recomandarea de lectură a redacției: Der Spiegel se întreabă de ce UE are o reputație așa de proastă în condițiile în care derulează numeroase proiecte și alocă miliarde de euro.