Președintele american nu se poate abține să nu fie pe prima pagină a ziarelor zi de zi. Stilul lui a creat epigoni chiar și în România.

Donald Trump nu se poate ține departe de controverse. Săptămâna trecută a provocat rumoare la Washington când nu a permis accesul presei americane la întâlnirea cu ministrul rus de externe, în timp ce un fotograf rus a putut fotografia în voie în Biroul Oval.

Dar informații publicate luni seară de Washington Post arată că nu doar fotograful a avut acces, dar și Trump a avut gura liberă, transmițându-le rușilor date strict secrete. În timp ce oficiali din administrația americană s-au străduit să dezmintă informațiile din articol, Trump a comunicat, pe Twitter, că avea „dreptul absolut” să împărtășească cu Rusia informații legate de terorism, securitatea zborurilor sau din motive umanitare.

După discuția cu rușii a urmat și o întrevedere cu liderul turc Recep Erdogan, cu care Trump a pretins că ar avea o relație „extraordinară”, în pofida răcelii evidente dintre cele două state NATO. Tot despre terorism a fost și discuția dintre președintele turc și cel american, iar Trump a spus că relația dintre cele două state „va fi de neînvins” în lupta cu Statul Islamic.

O altă discuție, între alți doi lideri NATO, a avut loc la Berlin. Emmanuel Macron a făcut o primă vizită ca președinte al Franței chiar în Germania pentru a discuta cu Angela Merkel. Care au fost primele impresii despre întâlnirea celor doi, deja numiți M&M de presa germană.

În România, Institutul de Statistică a surprins pe toată lumea cu o estimare de creștere economică mult peste așteptări pentru primul trimestru, prilej pentru parlamentari să mai majoreze niște salarii. Chiar dacă datele statistice nu au fost detaliate, este clar că tot consumul a influențat evoluția din primele trei luni a PIB, iar românii încă sunt dispuși să aloce bani mulți pentru produse de folosință îndelungată.

Afacerile merg bine și în agricultură, iar subvențiile ar putea chiar să vină la timp anul acesta. Fermierii români au solicitat subvenții europene pentru o suprafață de 9,541 milioane hectare în acest an, în creștere cu 214.525 hectare față de anul trecut, chiar dacă sunt mai puține cereri, ceea ce demonstrează că s-au comasat suprafețele. Să vedem cum vor merge însă afacerile din asigurări și piața auto, acum că avem în sfârșit o nouă lege a RCA.

Stilul președintelui american a făcut epigoni și în România. Deși părea a fi doar un duel între Cristian Bușoi și Ludovic Orban, lupta pentru șefia PNL a devenit mai distractivă prin intrarea unui outsider, Viorel Cataramă. Acesta însă se consideră „un mic Trump al PNL”, ba chiar pleacă mai bine un pic decât a plecat Donald Trump în SUA, pentru că „asta e calea de urmat - nu mai trebuie să facem compromisuri, ci trebuie să ne asumăm ideologia și să luptăm pentru ideologia noastră și pentru electoratul nostru”.

La nivelul UE, Comisia Europeană tocmai a marcat o premieră - prima investigație asupra practicilor de stabilire a prețurilor ale unui producător de medicamente. În același timp, statele europene au o altă grijă: trebuie să se asigure că, până în 2030, reduc risipa alimentară cu 50%. (#PE)

Recomandarea de lectură vine tot din The Atlantic: o poveste cu sclavie în America modernă.