Refuzul Canadei de a elimina vizele pentru cetățenii români a provocat tensiuni între București și Ottawa și s-a lăsat cu demisii în semn de protest. Tensiuni sunt și între Croația și Serbia, în timp ce în Siria au loc alegeri contestate.

Refuzul Canadei de a elimina vizele pentru cetățenii români a dus la tensiuni între cele două țări. MAE și-a exprimat dezamăgirea că, în pofida disponibilității de colaborare, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană și Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat. „Nici România, nici Bulgaria nu îndeplinesc în prezent criteriile cerute de Canada pentru ridicarea vizelor”, este poziția oficială a Canadei.

Subiectul vizelor canadiene pentru români a provocat demisia europarlamentarului Sorin Moisă, care renunță la funcția de raportor al S&D pentru Acordul UE-Canada, acuzând autoritățile de la Ottawa că aplică grile de evaluare necunoscute. „Nu pot însă accepta ca România să fie eterna excepție, întotdeauna sacrificată, de asta data chiar fără urmă de motiv temeinic”, a spus Moisă.

Tensiuni sunt și între Croația și Serbia. Prima refuză să fie de acord cu deschiderea unui capitol în negocierile de aderare a Serbiei la UE și cere anularea competenței privind judecarea crimelor de război pe întregul teritoriu al fostei Iugoslavii, garanții că minoritatea croată va fi reprezentată automat în Parlamentul sârb și cooperarea cu tribunalul de la Haga.

Mai la sud, în apropierea taberei de la Idomeni (Grecia), zeci de refugiați au încercat, din nou, să distrugă gardul de la frontiera eleno-macedoneană. De dincolo de gard, poliția macedoneană a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe refugiați.

Siria se pregătește de alegeri. Președintele Bashar al-Assad vrea să obțină o confirmare a legitimității guvernării sale, dar alegerile sunt criticate atât de opoziție, cât și de statele occidentale. În același timp, o nouă rundă de negocieri de pace stă să înceapă.

Candidatură surpriză la Primăria Sectorului 4. După ce și-a demisia în 2015 la presiunea străzii, Cristian Popescu Piedone, cercetat de DNA, anunță că și-a depus candidatura, din nou. Acum spune că vrea să revină la Primărie deoarece alegătorii i-au reproșat că i-a părăsit. Asociația Colectiv, formată din supraviețuitori și rude ale decedaților în urma incendiului din Colectiv, protestează.

Deputații au votat, cu 207 voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă, ultima variantă a Legii dării în plată, urmând ca legea să fie trimisă Președinției pentru promulgare. După ce Klaus Iohannis a întors anul trecut prima variantă a legii, parlamentarii au agreat câteva modificări.

Scandalul #PanamaPapers continuă. Poliția panameză a percheziționat marți sediul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca pentru a stabili dacă aceasta a fost implicată în activități ilegale, precum spălarea de bani sau finanțarea terorismului.

Recomandarea de lectură din partea redacției este astăzi un text despre importanța jurnalismului de investigații în lumea anului 2016, din perspectiva #PanamaPapers. Textul este semnat de editorul Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Drew Sullivan. Din OCCRP face parte RISE Project, singura inițiativă de jurnalism de investigație românească parteneră în proiectul #PanamaPapers.