Centristul Emmanuel Macron și lidera extremei drepte Marine Le Pen au intrat aproape umăr la umăr, conform primelor exit-polluri, în turul al doilea al prezidențialelor din Franța.

Fostul ministru al Economiei are un avans de doar un procent în fața lui Marine Le Pen, după cum arată exit-pollurile publicate imediat după închiderea urnelor. Chiar dacă sondajele de dinaintea primului tur îl dădeau pe Macron învingător în turul al doilea în fața lui Le Pen, totul se joacă pe 7 mai, când întreaga Europă va urmări cu foarte mare atenție ce se va întâmpla în Franța.

Dacă Marine Le Pen este deja o prezență obișnuită pe scena politicii franceze, tânărul Emmanuel Macron vine de nicăieri. Și-a înființat anul trecut un partid cu care și-a propus să bulverseze politica franceză. Până acum a reușit. 

Serviciul german de informații externe (BND) se află în centrul unui nou scandal, după dezvăluirile privind spionarea Interpol, Europol și a mai multor poliții naționale. Asta după ce în februarie au apărut informații că ar fi spionat jurnaliști de la Reuters, BBC sau New York Times.

În țară, liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a dus la un post de televiziune pentru a se plânge de mai mulți miniștri, pe care i-a avertizat că se află sub lupă. Asta deși nu este premier. Chiar dacă nu a făcut nominalizări, el a lansat critici la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader, și a ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan.

Recomandarea de lectură a redacției: ”How Western civilisation could collapse” - BBC Online.