Încă o zi în care justiția a fost pusă la încercare. Judecătorii constituționali s-au lăsat așteptați ore bune pentru a lua o decizie în legătură cu infracțiunea de abuz în serciviu.

Emoțiile au încetat atunci când CCR a decis că infracțiunea de abuz în serviciu este constituțională și nu trebuie schimbat decât textul din Codul Penal, care trebuie să fie scris mai clar.

Concret, sintagma îndeplinirea atribuțiilor „în mod defectuos” se va transforma în „cu încălcarea legii”.

Infracțiunea de abuz în serviciu nu dispare din Codul Penal, iar din fericire pentru DNA, decizia nu influențează în niciun fel dosarele aflate în curs. Cum 3.200 de dosare ale DNA sunt pentru abuz în serviciu, Kovesi a primit asigurarea, așadar, că prejudiciul de peste 620 de milioane de euro adunate din ele va fi recuperat. Într-un final.

Tot Curtea Constituțională va analiza încă o dată dacă alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin este conformă cu Constituția, după ce au respins, în luna mai, o contestație pe aceeași temă, depusă de jurnalistul Liviu Avram.

Asta, după ce Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea candidatei USB la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, care a contestat prevederile Legii electorale privind alegerea primarilor într-un singur tur.

Apropo de cei mai înalți justițiari, aceștia nu vor mai fi numiți de președinte și nici de ministrul justiției.

Tăriceanu și ai săi deputați au lucrat tacit și au schimbat procedura de numire a conducerii ÎCCJ, a procurorului șef, a șefilor DNA și DIICOT, precum și a vicepreședinților.

Potrivit proiectului de lege, aceștia vor fi desemnați de către Consiliul Superior al Magistraturii. În prezent, președintele, vicepreședinții și președinții de secții ai ÎCCJ sunt numiți de către președintele României, iar CSM are doar rolul de a-i propune.

Nu ne pripim și așteptăm, totuși, decizia finală a Senatului.

Agitație a fost, miercuri, și la DNA și DIICOT.

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul ministru al Energiei, deputatul Constantin Niță pentru trafic de influență, sub control judiciar pe cauțiune. Fostul ministru a primit de la un om de afaceri, care, de altfel, a fost și cel care l-a denunțat, 30.000 de euro și peste 300.000 de lei.

Constantin Niță i-a solicitat omului de afaceri, pe vremea când era ministru, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

Toate astea, în schimbul exercitării influenței lui Niță asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Sindicalistul Liviu Luca, a fost, pe de altă parte, trimis în judecată de DIICOT. Pentru delapidare și spălare de bani.

Procurorii spun că acesta nu ar fi putut comite infracțiunile de care este acuzat dacă nu controla Asociația Salariaților din SNP Petrom și din fosta Petromservice, el fiind lider de sindicat.

Prejudiciul este de peste 14,5 milioane de lei, iar alături de alte șapte persoane este acuzat și de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.

Noi emitem mandate europene de arestare, ei îi prind și îi eliberează. Fiul lui Dan Adamescu, Alexander Bogdan Adamescu, a fost ridicat de polițiștii din Londra, dar a fost eliberat de un judecător. Magistratul i-a pus, în schimb, la picior, o brățară cu GPS și l-a pus sub control judiciar.

Alexander Adamescu, are emis, de autoritățile din România un mandat european de arestare pentru dare de mită.

Știrea care a speriat Europa vine din plan Extern. Belgia a anunțat că militanți ai Statului Islamic au părăsit Siria și se îndreaptă, pe mare, spre Europa, unde ar dori să comită atentate.

Aceștia s-au separat în două grupuri, unul merge spre Belgia și altul spre Franța. Militanții islamiști s-ar afla deja în posesia armelor necesare și acțiunea lor ar fi iminentă.

În Belgia ar fi vizate trei obiective: un mare centru comercial din Bruxelles, un restaurant (nelocalizat) al unui lanț american fast-food și o țintă polițienească de tipul unui comisariat (nelocalizat).

Faptul că atacurile Statului Islamic asupra Belgiei și a Franței sunt iminente sunt confirmate și de către primul ministru francez, care a avertizat că, inevitabil, oameni nevinovați își vor piarde viețile în atacuri teroriste viitoare pentru că țara va fi lovită din nou.

Recomandarea de lectură din partea redacției este, astăzi, o galerie foto heartbreaking de la Washington Post: Cum arată să trăiești într-un oraș-bordel din Bangladesh.