În pofida unei noi concesii făcute de europeni, Camera Comunelor a respins, din nou, acordul pentru Brexit negociat de guvernul condus de Theresa May cu Uniunea Europeană.

Deși britanicilor le place să dea vina pe europeni, criza Brexit este generată și controlată numai de ei. Iar dezastrul din Parlament nu semnalează nimic bun pentru săptămânile care urmează.

Cu ceva mai mult de două săptămâni înainte de data programată pentru Brexit, deputații britanici au respins, din nou, acordul agreat de Theresa May cu UE. În cele două luni scurse de la înfrângerea istorică suferită la prima încercare de aprobare a acordului, May a mai reușit să convingă câțiva parlamentari că înțelegerea încheiată de ea este cea ma bună variantă, dar rezultatul votului tot a fost jenant pentru Guvern - cu 149 de voturi nefavorabile mai mult decât cele în favoarea acordului.

Europenii așteaptă acum, pe margine, rezultatul a încă două voturi din Camera Comunelor - pe tema părăsirii UE fără acord și pe tema solicitării unei extinderi a termenului la care ar avea loc Brexit - ce vor avea loc în această săptămână, dar au precizat clar că nu vor mai face nicio concesie, după ultimele asigurări pe care le-au agreat luni seară cu Theresa May. Dar nici acestea nu au fost suficiente pentru a convinge suficienți deputați britanici, iar acum UE consideră că britanicii trebuie să se decidă ce vor și să vină cu o propunere care ar întruni o majoritate în Camera Comunelor.

Dar, la aproape trei ani de la referendumul pentru Brexit, britanicii tot nu par să știe ce relație vor cu UE și ce urmează. Apropo de referendum, Parlamentul European a decis că rezultatele acestuia au fost influențate de actori ai statului rus care au intervenit în campanie și a solicitat „o nouă evaluare critică cuprinzătoare” din partea UE a relațiilor sale cu Rusia și afirmă că, în condițiile actuale, Rusia nu mai poate fi considerată drept „partener strategic”. #PE

Eurodeputații au adoptat și măsuri pentru a îmbunătăți răspunsul UE la atacuri cibernetice, în contextul în care numărul amenințărilor este în continuă creștere.

UE a mai actualizat ieri și lista statelor care nu cooperează în materie fiscală, prinzându-l în ofsaid pe ministrul de finanțe Eugen Teodorovici - care a prezidat reuniunea ECOFIN care a adoptat decizia - care zicea înaintea întâlnirii că nu se va ajunge la un acord. De altfel, Eugen Teodorovici părea mai interesat de stabilirea agendei pentru următorul Consiliu al miniștrilor de finanțe decât de încheierea unor acorduri în ședința de ieri.

Uniunea Europeană e mai mult decât o piață unică, e o uniune a valorilor comune, au susținut la București oficiali europeni participanți la o reuniune informală, care au pledat pentru condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Recomandarea de lectură: Ce urmează după votul din Parlamentul britanic?