Românii, poate cu excepția celor 1% cu salarii de peste 3.000 de euro, sunt nemulțumiți de creșterile de prețuri la aproape toate produsele. Politicienii sunt nervoși, dar caută vinovații în altă parte, nu în propria ogradă.

Cifrele ”wow” fluturate de premierul Florin Cîțu nu țin de cald românilor care se confruntă zi de zi cu creșteri, pe alocuri mari, ale alimentelor și ale altor produse și servicii. Poate doar cei 1% cu salarii de peste 3.000 de euro să nu simtă majorările de prețuri din ultima perioadă. Oricum guvernarea dă impresia că e preocupată doar de ei. 

Privit încă de la nominalizare cu suspiciune, Dan Vîlceanu a arătat încă de la prima conferință de presă că nici el nu e la curent cu realitățile românești. Bâjbâiala unui ministru de finanțe care nu știe câți bani ajung la stat dintr-un salariu demonstrează încă o dată - dacă mai era nevoie - că guvernanții din România nu se interesează de bunul mers al lucrurilor, ci își văd doar de propriile interese și orgolii.

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a ieșit să se plângă de jurnaliștii care ar fi prezentat-o ca un monstru și de faptul că o lege vitală pentru persoanele vulnerabile zace în Parlament. Stimată doamnă, sunteți la putere, aveți majoritate în Parlament! Lamentările sunt penibile.

Chiar dacă nu face piața, ministrului mediului, Barna Tanczos, a văzut scumpirile. Sorin Cîmpeanu, în schimb, e prea ocupat cu Educația pentru a vedea cum scade nivelul de trai în România. 

Cu spălarea plagiatorilor, mai exact. 

În curând vor începe școlile, iar una dintre măsurile anunțate are un potențial de a crea noi nemulțumiri pentru persoanele cu venituri mici. Elevii și studenții vor fi obligați să poarte la ore doar măști de uz medical, a anunțat ministrul sănătății, Ioana Mihăilă. Niciun cuvânt despre măști oferite gratuit celor care nu prea și le permit. Avem și noi pretenții absurde din partea unei guvernări care n-a reușit să distribuie nici măcar măștile gratuite decise anul trecut.

Președintele Klaus Iohannis a ieșit să ne spună că asigurarea unei educații de calitate  rămâne "o prioritate zero", deși criza sanitară nu s-a încheiat încă. Vorbe goale, pe teren situația e diferită. 

Cu puțin timp înainte de începerea anului școlar, România se confruntă cu valul 4 al pandemiei, lucru care se vede în creșterea alarmantă a numărului zilnic de îmbolnăviri.

Varianta Delta este pe cale să devină dominantă, dar președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, e optimist, apreciind că ar putea crește interesul pentru vaccinare.

Deriva în care se află statul român se observă și pe plan extern. După ce a sărbătorit cu fast încheierea misiunii din Afganistan, Bucureștiul abia a reușit să evacueze câțiva români din Afganistan. În timp ce alte țări participante la misiune au scos deja din țara acaparată de talibani numeroși colaboratori afgani, în România abia s-a reunit CSAT pentru a decide acest lucru. Ultimele evenimente vor îngreuna însă astfel de misiuni de evacuare. Nu-i nimic, va trece și asta și vom găsi o justificare pentru lipsa de sprijin a unor oameni care i-au ajutat pe militarii români.