Epidemia COVID-19 nu este văzută la fel de toți. Prin ochii oamenilor de rând, ea reprezintă pericol și chiar moarte. Prin ochii a o parte din autorități reprezintă niște cifre cu care jonglează prin spațiul public.

Ne aflăm într-un moment critic, dar pentru autorități asta se traduce prin joaca de-a cifrele. Ieri, INSP anunța că Bucureștiul a trecut de rata de infectare de 3 la mia de locuitori, urmând ca, potrivit prevederilor legale, Capitala să intre în scenariul roșu în privința școlilor și posibilitatea de instituire a carantinei.

Cifrele anunțate de faimosul Grup de Comunicare Strategică, remarcat deja prin transmiterea de date contradictorii sau incorecte, spuneau altceva. După câteva ore, INSP a revenit cu o rectificare, aceasta fiind tot contradictorie cu datele Grupului.

Președintele Klaus Iohannis n-a părut prea deranjat de incompetența celor două instituții de a corela datele, ba mai mult a insistat că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc, iar starea de urgență nu este necesară.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat marți seară noi măsuri de restricții. Printre ele, interzicerea în toată țara a nunților și botezurilor, dar și obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise, în zonele unde rata de infectare a trecut de 3/1.000 de locuitori.

Aiurelile economice ale PSD ajung din nou pe masa judecătorilor CCR. Guvernul a atacat legile prin care bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale au fost încărcate de PSD cu majorări de 40% a pensiilor și creșteri generoase de salarii pentru profesori. Mai mult, PSD a plusat în Parlament cu o altă lege populistă - stimulente financiare pentru cadrele didactice, personalul auxiliar și personalului nedidactic.

Ministrul Finanțelor se arată din nou optimist în privința economiei și susține că investițiile garantează revenirea acesteia în 2020 și o creștere puternică a ei în 2021. 

Consiliul a adoptat marți o recomandare privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Primarul Budapestei critică tăcerea Uniunii Europene și a Germaniei față de Viktor Orban. El afirmă că Guvernul Viktor Orban a cumpărat tăcerea Uniunii.

Alte știri: 

Cristiano Ronaldo are coronavirus;

Urmărirea penală poate fi declanșată și din oficiu în cazul infracțiunilor de violență domestică;

FMI își îmbunătățește previziunile privind economia României: contracție de 4,8% așteptată în 2020;

Florin Roman (PNL): Imediat ce vom avea majoritate, o vom demite pe Renate Weber;

Igor Dodon și Maia Sandu sunt creditați cu primele două șanse în intențiile de vot;

Calitatea vieții: 94% dintre clujeni și 82% dintre bucureșteni sunt mulțumiți de orașul lor;

Pandemia de COVID-19, schimbările climatice și relațiile UE-UK, pe agenda Consiliului European.

Urmărește în timp ce îți bei cafeaua: BBC.com - The people who think coronavirus is caused by 5G.