CSM a discutata OUG a lui Toader și a fost nevoie de o interpretare, dar nu s-au lămurit lucrurile nici după asta. Avocatul Poporului și-a luat concediu și a plecat departe, deci nu are cine să conteste OUG, chiar dacă procuorrii și Opoziția o cer.

Asemănările dintre Tudorel Toader și predecesorul său, Florin Iordache, sunt multe, dar există și o deosebire, când ne referim la OUG 13 din 2017 și OUG 92 de zilele trecute.

Dacă Iordache a lansat atacul direct, pe față, fără ascunzișuri, Toader a făcut-o astfel încât nimeni să nu înțeleagă nimic din ce a vrut să spună autorul în celebrul, deja, articol VII. A fost nevoie de o amplă dicuție în Secția pentru procurori din CSM pentru a da o interpretare în sensul că OUG 92 nu se aplică procurorilor aflați deja în funcții.

Nici așa nu este nimic clar: ok, rămân în funcții, dar pot lucra în dosare dacă nu îndeplinesc noile condiții create de Toader? Nici ministrul nu a răspuns la această întrebare, eschivând tirul venit din partea jurnaliștilor insistenți.

Procurorul general Augustin Lazăr a întocmit rapid o adresă către Avocatul Poporului, cerându-i să sesizeze Curtea Constituțională. PNL și USR a mers la ușa biroului lui Victor Ciorbea pentru a-i cere același lucru.

Surpriză, Ciorbea tocmai a intrat în concediu și a luat cu el și dreptul de a contesta la CCR ordonanțele de urgență ale guvernului.

Din SUA, acolo unde s-a retras spre odihnă, Victor Ciorbea transmite că petițiile vor fi, totuși analizate.

Reacția Comisiei Europene a fost una promptă și exprimă îngrijorare față de ceea ce a făcut Tudorel Toader cu DNA.

Din Parlamentul României, singurul care spune că nu e interesat de ce se întâmplă este Liviu Dragnea, unul dintre principalii beneficiari ai acestei otrăvite OUG 92.

Dragnea s-a arătat, însă, îngrijorat de euroscepticismului în creștere al românilor, el care numește UE ca fiind „Înalta Poartă”. Dar da, numărul celor care nu mai cred în UE a crescut în România.

Apropo de UE, Brexitul se apropie cu pași rapizi de final, iar Theresa May încearcă să-i convingă pe oficialii europeni că încă se mai poate ajunge la un acord.

Sătulă și ea de inactivitatea și incompetența guvernanților, comisarul european Corina Crețu a aprobat modificarea POR pentru a ajuta România să folosească mai eficient fondurile UE. #politicadecoeziune

Recomandare de lectură: Video reportaj dintr-un orășel din SUA care are un singur locuitor.