Cu un picior în groapă, Tarom rămâne fără directorul general și așteaptă al cincilea șef în mai puțin de doi ani. Și Loteria Română este fără conducere, în urma unui contract dubios atribuit unei firme abonată la bani publici.

Luni a fost ziua schimbărilor la două companii importante deținute de statul român, dar subminate ani la rând de un management defectuos.

Directorul general al Loteriei Române, Mihai Păduraru, a fost revocat din funcție, după ce a semnat un contract controversat, la un preț supraevaluat, cu o firmă abonată la bani publici. Asta după ce primise o ofertă gratuită pentru o nouă rețea informatică. Achiziția continuă seria contractelor păguboase, care au costat Loteria peste un miliard de euro, în ultimii 24 de ani.

Înainte de trimiterea Corpului de Control al premierului, directorul general al Tarom, Eugen Davidoiu, a plecat, deși a susținut că nu se simte cu nimic vinovat de pierderile înregistrate de companie, acuzând interese străine. Acum, Tarom așteaptă un al cincilea șef în mai puțin de doi ani.

Altfel, proaspăt întors din concediu, Liviu Dragnea a făcut o vizită la guvern, declarând ulterior că e mulțumit de implementarea programului de guvernare. 

Și premierul Mihai Tudose e mulțumit de faptul că serviciul pentru pașapoarte a fost nevoit să se mute la mall, pentru a asigura condiții civilizate oamenilor care stau la coadă.

Monica Macovei, în schimb, nu e deloc mulțumită de modul în care Guvernul a transpus în legislația națională Directiva europeană privind confiscarea extinsă. 

Aflată la originea Directivei, Macovei se teme că proiectul va suferi modificări și în Parlament. 

Deși ne lăudăm cu vinurile noastre, gradul de absorbție a fondurilor europene în sectorul vitivinicol a scăzut de la 100% în 2014 la aproximativ 10% în prezent. Noroc cu Executivul de la Bruxelles, care a stabilit o nouă perioadă de 5 ani de programare a sprijinului acordat sectorului vitivinicol pentru exercițiile financiare 2019-2023. #AGRI

În timp ce statul român pune în fruntea companiilor sale tot felul de incompetenți, statul rus atrage personalități din Occident - foști premieri și directori de mari concerne - în încercarea de a îmbunătăți imaginea firmelor sale afectate de sancțiunile internaționale. 

Recomandarea de lectură a redacției: Salon - Here are the best Twitter reactions to Trump looking directly into the eclipse.