De Ziua Europei, Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, face un bilanț al celor 10 ani de apartenență a României la UE, dar și o pledoarie pentru proiectul european. Comisarul Corina Crețu ne spune să simplificăm procedurile.

”Cei zece ani de la integrarea României în Uniunea Europeană nu au fost întotdeauna ușori, dar trebuie să reamintim, azi, că, în această perioadă, țara noastră a beneficiat de oportunitățile ce derivă din calitatea de membru al UE, dovedind, totodată, că este un promotor ferm al avansării construcției europene”, scrie ministrul Ana Birchall, într-un articol de opinie publicat de EurActiv.ro.

Oficialul român face o pledoarie pentru proiectul european, la care nu există alternativă, apreciind că ”România europeană este şi trebuie să rămână o poveste de succes”.

Chiar dacă este membră a UE de 10 ani, România mai are un drum lung de parcurs. În ceea ce privește hârțogăria, suntem singurul stat membru care mai trimite la Bruxelles proiecte cu mii de pagini semnate, deși Comisia Europeană încurajează proiectele în format electronic.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, sfătuiește România să renunțe la birocrația pe care nu i-o cere Bruxellesul. Ba dimpotrivă. Mai ales că procedurile complicate îi determină pe tineri să renunță să acceseze fondurile europene.

Faptul că mai avem mult până să ajungem din urmă statele mai bogate ale Europei nu-i împiedică pe politicienii români să-și vadă de propriile interese. De luni bune, aleșii sunt ocupați cu legea grațierii, care le dă bătăi de cap.

Proiectul a fost trimis luni în plen, de unde a fost retrimis la Comisia juridică, după ce liderul PSD s-a declarat nemulțumit de amendamentele depuse și adoptate de senatori. Pe Șerban Nicolae îl așteaptă o sancțiune, după ce l-a scos pe Liviu Dragnea dintre beneficiarii legii.

Deranjați de cuvintele jignitoare adresate pe Facebook de un român stabilit în Marea Britanie, membri ai PSD Bistrița-Năsăud s-au plâns poliției, care l-a amendat pe bărbat. Un caz similar s-a petrecut la Timișoara. Posibil să urmeze și altele.

De Ziua sa, Europa a primit un cadou frumos de la francezi: Emmanuel Macron. Euforia victoriei nu trebuie însă să facă uitate problemele cu care se confruntă Franța, dar și alte țări europene, probleme care au dus la ascensiunea extremei drepte.

Recomandarea de lectură a redacției: The Virtues of Boredom - The Atlantic.