Politicienii români și-au dat în petec chiar în ziua în care „serbau” România europeană.

De Ziua Europei, toată lumea a ieşit la înaintare cu vorbe frumoase despre UE şi România europeană. Dar, după cuvintele alese din comunicatele de presă, politicienii și-au dat rapid arama pe față, atât prin vorbe cât și prin fapte.

În ziua în care președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat, într-o ședința solemnă, să se gândească la viitorul României când adoptă legile, parlamentarii au vrut, parcă, să demonstreze contrariul.

Aproape că nici nu a părăsit bine Palatul Parlamentului Iohannis că doi deputați au ținut să se jignească reciproc în fața plenului reunit, ba chiar social-democratul Nicolae Bacalbașa nu s-a rezumat doar la cuvinte, ci a făcut gesturi obscene la adresa Ralucăi Turcan, liderul interimar al liberalilor.

În actele adoptate, parlamentarii s-au arătat chiar anti-europeni, deputații votând (și îngrădind astfel drepturile unor cetățeni) pentru modificarea definiției familiei din Constituție - ca rezultat doar al căsătoriei între un bărbat și o femeie. Mai mult, deputații au avut grijă să acorde deținuților dreptul de a le fi reduse pedepsele cu 20% dacă spațiul de detenție este necorespunzător, ceea ce, potrivit angajaților din penitenciare, aduce a grațiere mascată, mai ales că aleșii au relaxat foarte mult criteriile față de proiectul inițial.

În acest context politic, mai degrabă agitat, Cătălin Predoiu și-a anunțat retragerea din lupta pentru șefia PNL, în cursă rămânând Ludovic Orban și Cristian Bușoi.

Șă nu uităm totuși semnificația zilei de 9 mai - ziua Europei. Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a transmis că europenii trebuie să fie mândri de ce a realizat UE în ultimele șapte decenii: pace și libertate, dar și valorile promovate de statele membre. În același timp, UE are de luptat cu alte probleme în aceste zile, precum șomajul, terorismul şi migrația, a amintit Tajani. (#Youth2.0)

În contextul proiectului european, România spune că a găsit parte din soluția pentru calmarea epidemiei de rujeolă chiar în blocarea exporturilor de vaccinuri către state UE. Comisia Europeană a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar în cazul vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR).

De 9 mai, rușii au serbat și ei, dar nu ziua Europei, ci ziua victoriei împotriva Germaniei naziste (care se aniversează în aproape tot restul continentului pe 8). La parada din Piața Roșie, Vladimir Putin a avut un secondant neașteptat - Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

Recomandarea zilei este: cumpărați sau, și mai bine, construiți o casă, de preferat cu o curte cât mai mare. Nu se știe niciodată când puteți găsi, săpând prin grădină, o comoară. Cel puțin așa susțin unii dintre cei controlați de ANAF în ultimele luni, care nu au putut justifica altfel diferența dintre situația fiscală constatată de inspectori și veniturile declarate