Vicepremierul Gabriel Oprea a ținut un monolog în fața microfoanelor, refuzând să spună unde se grăbea. Sursele spun că acasă. În același timp, în Parlament, deputații par că au jucat „alba-neagra” cu imunitatea Elenei Udrea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a vorbit mai bine de o oră procurorilor despre accidentul ce i-a curmat viața polițistului Bogdan Gigină în timp ce făcea parte din coloana oficială a acestuia. La ieșirea de la audieri, Oprea a servit opinia publică din nou cu un monolog și a refuzat să spună unde a fost și unde se grăbea. Sursele citate de două cotidiene naționale confirmă informația vehiculată deja de câteva zile: Oprea mergea acasă.

Exact în timp ce Oprea era audiat, deputații votau în cazul cererilor DNA de încuviințare a urmăririi penale împotriva Elenei Udrea, de reținere a fostului ministru a Dezvoltării și Turismului și de arestare a acesteia. Votul pare să fi fost un joc „alba-neagra”, după ce într-o urnă s-au găsit mai multe bile. Până la urmă, deputații îi lasă pe procurori să o ancheteze pe Udrea, o pot reține 24 de ore, dar nu li s-a permis procurorilor să ceară arestarea acesteia.

Justiția din România a fost ocupată și cu alte dosare de răsunet. De exemplu, soția fostului ministru de Interne Marian Săniuță a fost pusă sub control judiciar în dosarul Apa Nova, iar Nicușor Constantinescu a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare. Sentința nu este definitivă.

Pe plan extern, Polonia, țară ieșită din alegerile generale cu un viitor guvern populist de dreapta, anunță deja prima bătălie cu Uniunea Europeană. Dacă vă așteptați să fie ceva legat de refugiați, vă înșelați. Politica de mediu e o problemă mare pentru noul partid de guvernare polonez, care a promis că va resuscita industria cărbunelui cu prețul poluării.

În Siria, acolo unde Rusia își testează în voie ultimele arme, intensitatea bombardamentelor rusești a ajuns la un record. În același timp, SUA iau în calcul o operațiune terestră, deși președintele Obama mai-mai că a jurat că nu se va întâmpla asta.

La final, o întrebare: credeți că putem scăpa de căpușele politice de pe companiile de stat din România? Da, putem, și ar fi chiar simplu. Totul e ca statul român să se retragă parțial de la conducerea acestora, arată un raport de politici publice al Centrului Român de Politici Europene.

Recomandarea de lectură a redacției:

Fetele pierdute - despre clivajul mare între bărbați și femei atunci când vine vorba de diagnosticarea și tratarea autismului - Spectrum News