Timmermans a avut discuții cu Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu despre MCV. Turcescu și Tomac se distanțează de Băsescu. Legea Salarizării a stat la dospit destul.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vizitat România și a discutat cu Tăriceanu, Dragnea, și Grindeanu despre cei zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, problema principală ridicată de toți liderii României fiind cea a MCV-ului.

La finalul întâlnirii, Tăriceanu s-a grăbit să anunțe că MCV-ul va fi ridicat în 2018 și și-a arătat îngrijorările cu privire la "Europa cu două viteze", dând exemplu perioada comunistă, pe care o învinuiește că România nu este o țară suficient de dezvoltată. Șeful Senatului nu a discutat cu Frans Timmermans și despre problemele din Justiție, pentru că sunt probleme "care ne privesc pe noi, nu privesc Comisia", dar totuși, au avut o scurtă discuție despre OUG 13.

În comparație cu Tăriceanu, Liviu Dragnea este mai sceptic. În timpul discuției cu vicepreședintele CE, șeful PSD l-a asigurat că nu are un plan în a împiedica lupta împotriva corupției și i-a spus că este important ca oficialii europeni să aibă informațiile corecte. La rândul lui, Timmermans i-a spus că apreciază foarte mult programul lui de Guvernare și că ar fi foarte bucuros ca acesta să se implementeze.

Liderul PSD a spus mai multe despre Legea salarizării, pe care a ales să o mai lase la dospit și a infirmat că ar fi fost amânată. Dragnea a anunțat că va fi depusă luni în Parlament.

Nici Timmermans nu s-a grăbit, ca Tăriceanu, să înainteze o dată de finalizare a monitorizării pe justiție, dar a precizat că direcția urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor. În plus, s-a declarat încrezător că, chiar și după ce procesul MCV va fi încheiat în România, poporul român, care va continua lupta anticorupție, el fiind cel mai bun garant al statului de drept. La întâlnirea lor, premierul Grindeanu i-a prezentat prioritățile Guvernului din perioada următoare.

Inițiativa fostului președinte Traian Băsescu de a depune amendamente la Legea Grațierii a iscat tensiuni în interiorul PMP. Atât Robert Turcescu, cât și Eugen Tomac, care a precizat că amendamentele nu sunt ale partidului, ci sunt propuse în nume propriu, se distanțează de fostul șef al statului. Chiar și așa, fostul președinte va susține în continuare amendamentele depuse.

Iar președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și premierul britanic, Theresa May, au avut o întâlnire "pozitivă" la Londra, în timpul căreia și-au exprimat interesul reciproc în a fi respectate drepturile cetățenilor comunitari după Brexit.