Runda a doua de consultări de la Cotroceni s-a încheiat, marți, cu anunțarea premierului desemnat Dacian Cioloș. Anunțat, de fapt, încă de săptămâna trecută de EurActiv.com.

Cu un trecut aparent curat, Cioloș îi mulțumește pe cei care și-au dorit un tehnocrat, însă nu va avea o misiune lipsită de provocări.

Un prim cadou otrăvit este adoptarea de către comisiile de muncă și sănătate ale Camerei Deputaților a unui amendament al PSD prin care se propune majorarea cu 10 la sută a salariilor bugetarilor. De majorare ar urma să beneficieze doar bugetarii din administrația publică centrală și locală, cei din siguranța națională, jandarmerie, poliție, inspectorate pentru situații de urgență și din unitățile de cultură și teatru.

Ceea ce ne face să ne întoarcem la Colectiv. În timp ce bilanțul victimelor continuă să crească, pompierii care au controlat clubul au fost arestați - unul preventiv, altul la domiciliu. În plus, europarlamentarul Siegfried Mureșan vine să-l contrazică pe premierul interimar Sorin Cîmpeanu, spunând că România se putea încadra în mecanismul UE care oferă sprijin pentru dezastre.

Dezastrul de la Colectiv a subiectul weekend-ului și al primei zile din săptămână, când, pe de-o parte, am actualizat neputincioși bilanțul tragediei și, pe de altă parte, am urmărit evoluțiile anchetelor deschise de justiție. Proprietarii clubului Colectiv, în prezent arestați, au declarat în anchetă că li s-a spus că buretele folosit pentru tratamentul acustic al localului este ignifug, în timp ce administratorii firmei de pirotehnie au ajuns și ei în arest, pentru că au fost interceptați când vorbeau despre distrugerea unor probe din anchetă.

O altă anchetă care ar putea avea continuări absolut interesante în zilele următoare este cea legată de o mită de 110.000 de euro pentru care procurorii anticorupție l-au reținut pe un fost director al Direcției de Combatere a Crimei Organizate din Inspectoratul General al Poliției Române. Constantin Bolboșanu va fi cercetat sub control judiciar, după ce instanța a respins cererea procurorilor de arestare a sa.

 

La Bruxelles, o serie de oficiali solicită guvernelor să vină cu rezultate mai concrete în criza refugiaților și avertizează asupra unei catastrofe umanitare pe perioada iernii. În același timp, David Cameron pune pe masa Bruxelles-ului condițiile rămânerii Marii Britanii în UE.

De miercuri, ochii întregii țări îl vor urmări pe Dacian Cioloș în tentativa sa de a-și alege echipa cu care va merge în Parlament pentru votul de învestire. În același timp, o serie de legi importante sunt în dezbatere miercuri în Camera Deputaților (majorarea salariilor bugetarilor și Agenția pentru Administrarea Bunurilor Confiscate). Au învățat parlamentarii ceva din lecția pe care Strada le-a dat-o săptămâna trecută? Vom afla curând.