România e lăudată pentru lupta anticorupție, dar în interior se sapă serios pentru temperarea acestei bătălii. Aleșii vor chiar să interzică folosirea unor cuvinte, sub pretextul prezumției de nevinovăție.

O dezbatere organizată la Ruse a prilejuit o dezlănțuire a doi europarlamentari S&D împotriva luptei anticorupție. Atacul a vizat inclusiv Comisia Europeană, care ar fi închis ochii la abuzurile luptei împotriva corupției. În țară, deputații PSD doresc să taxeze declarațiile publice în care sunt folosite cuvintele "penali" sau "pușcăriabili". Se cer și măsuri reparatorii pentru cei catalogați astfel, pe motiv că se încalcă prezumția de nevinovăție.

După ce premierul Tudose a tărăgănat și, în cele din urmă, a scăpat de un cartof fierbinte, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și-a făcut curaj și a înaintat Curții Constituționale o sesizare pentru analizarea unui conflict între Guvern și DNA în urma declanșării unei anchete penale ce privește trecerea unei insule și a unei părți din Dunăre sub administrare privată.

În urma îngrijorărilor exprimate în ultimele zile după ce numărul eliberărilor condiționate a depășit estimările, ministrul Tudorel Toader ne dă asigurări că direcțiile de Probațiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberați.

Un alt ministru criticat în ultimul timp pentru anunțarea a fel de fel de măsuri s-a dus în Parlament pentru a lămuri cum e cu plata defalcată a TVA. Doar companiile în insolvență și cele restante la plata TVA vor fi obligate să plătească defalcat taxa pe valoarea adăugată, a anunțat ministrul Finanțelor. 

Reforma Politicii Agricole Comune e iminentă, iar fermierii cehi o așteaptă cu speranțe, dar și cu îngrijorare. #AGRI

Recomandarea de lectură a redacției: Der Spiegel - The Three Students Who Uncovered 'Dieselgate'.