Un necaz nu vine niciodată singur.

Propunerile ministrului justiției de schimbare a legislației în domeniu au fost atât de scandaloase încât provoacă încă reacții, deși nimeni nu a văzut proiectele de lege, ci doar prezentarea lui Tudorel Toader.

Procurorii din Direcția Națională Anticorupție consideră că propunerile ministrului reprezintă „o formă de presiune” asupra activității profesionale a procurorilor din DNA, șeful Parchetului General a apreciat că unele schimbări ar afecta și leza independența justiției, iar unele propuneri par venite de la persoane care nu aparțin sistemului de justiție (wink, wink!). Până și Ambasada SUA a reacționat „cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar”. „Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent, precum și de procurori independenți care pot urmări activitățile infracționale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiție”, consideră misiunea diplomatică.

Părerea aproape unanimă este că, prin această reformă controversată a justiției, Guvernul încearcă să obțină controlul asupra justiției, o situație apropiată de cea din Polonia. Varșovia se ceartă de mai mult timp cu Uniunea Europeană, care se opune subordonării justiției în această țară. Se ridică astfel întrebarea: O ia România pe urmele Poloniei?

Poate Tudorel Toader ar trebui să se aplece mai mult și asupra altor probleme legate de justiție, precum bolnavii mai mult sau mai puțin închipuiți atunci când trebuie să stea în fața unui judecător. Tusea lui Marian Vanghelie, gulerul cervical al lui Gigi Becali, sau ocluzia intestinală a lui Dan Voiculescu sunt doar câteva dintre pretextele folosite pentru a scăpa mai repede din penitenciar sau de sub controlul judiciar. Unii magistrați nu țin cont de aceste îmbolnăviri ale celor ce le trec prin față, dar cei mai mulți le iau în calcul atunci când iau decizii, mai ales dacă sunt însoțite de documente medicale. Cine și-ar putea asuma să ignore un diagnostic grav ce ar putea duce, teoretic, la moartea deținutului?

Pe de altă parte, Gigi Becali chiar s-a dat de gol, după eliberarea condiționată, că gulerul cervical a fost pus doar ca să impresioneze judecătorii și că el oricum juca table și se plimba cu șareta cu șefa pentienciarului - cu alte cuvinte, nu avea o viață chiar atât de dificilă la pușcărie. Declarațiile lui Becali au determinat Administrația Națională a Penitenciarelor să ceară Parchetului General începerea unei anchete.

În acest timp, vânzările ilegale de tutun în Europa de Est, inclusiv România, sunt în creștere, provocând îngrijorări la Bruxelles, cu atât mai mult cu cât oficiul european anti-fraudă OLAF nu știe clar care sunt cauzele acestei majorări.

Totuși, Bruxelles-ul are alte lucruri de care să se îngrijoreze în aceste zile, în condițiile în care a treia rundă de negocieri cu Marea Britanie privind Brexit a debutat cu stângul. Poziția UE de nu discuta de relația viitoare până nu se finalizează divorțul este văzută de Londra ca o lipsă de creativitate și flexibilitate, dar Comisia Europeană stă, deocamdată, ferm pe poziție.

În contextul oarecum neclar privind viitorul fiscalității din România și problemele interne ale UE, orice discuție privind adoptarea euro în România pare din cu totul alt film. Și totuși ministrul de externe Teodor Meleșcanu a evocat posibilitatea ca leul să fie înlocuit în 2022, ridicând din nou întrebarea: este România pregătită? Pe scurt, nu și nici nu dăm semne că ne-am grăbi în acest sens.

Recomandarea de lectură: un scurt material Time despre racheta nord-coreeană care a trecut pe deasupra Japoniei.