Tunisianul împușcat la Paris pe când încerca să intre înarmat într-o secție de poliție fusese expulzat din România în 2011. Ambasadorul olandez vorbește despre presiunea asupra Schengen, iar la Köln suspecții sunt aproape toți migranți.

Tarek Belgacem, tunisianul ucis la Paris în timp ce încerca să intre înarmat într-o secție de poliție, a fost și în România, în 2011, unde a solicitat azil. Autoritățile române l-au considerat suspect, i-au respins cererea și l-au trimis înapoi în Tunisia, interzicându-i intrarea pe teritoriul României pe o perioadă de 5 ani.

La București, ambasadorul olandez, a cărui țară a preluat Președinția Consiliului UE, a evocat presiunile asupra Schengen și atenția mai mare care trebuie acordată protejării frontierelor externe ale acestui spațiu, unde șase state membre au reintrodus controale la frontieră.

La Köln, poliția locală a prezentat un raport potrivit căruia sunt investigați 19 suspecți. 10 dintre ei sunt solicitanți de azil, șapte se pare că au intrat ilegal în Germania, iar doi sunt minori neînsoțiți. Ministrul de interne din landul Renania de Nord-Westfalia a avertizat că nu trebuie stigmatizați toți străinii în urma incidentelor din noaptea de Revelion.

Parlamentul catalan a reușit pe ultima sută de metri să evite noi alegeri, desemnându-l pe Carles Puigdemont șef al executivului. Acesta și-a propus ca, până la jumătatea anului viitor, să separe bogata Catalonie de restul Spaniei. Premierul Mariano Rajoy le-au promis spaniolilor că acest lucru nu se va întâmpla.

Pe plan intern, vicepreședintele PNL Raluca Turcan i-a transmis premierului Dacian Cioloș că este binevenit în partid. Este prima invitație concretă pe care o primește premierul tehnocrat, care a susținut în mai multe rânduri că nu e interesat de o carieră politică.

Recomandarea de lectură a redacției - un interviu cu primarul din Köln despre incidentele de Anul Nou - Spiegel Online.