Consultarea cetățenilor cu privire la deciziile care îi afectează, cum ar fi decizia de a cheltui bani proveniți adesea din portofelele lor, poate fi o modalitate de a spori încrederea și responsabilitatea la toate nivelurile administrației.

Dar cum ne putem asigura că oamenii sunt informați despre aceste posibilități de a lua parte la procesul decizional, fără a candida pentru o funcție? Pe de altă parte, cine trebuie tras la răspundere atunci când deciziile cetățenilor (care nu sunt aleși prin vot) eșuează?

Democrația participativă poate spori transparența în ceea ce privește procesul decizional, dar liderii trebuie să fie dispuși să partajeze puterea cu cetățenii lor și să pună în aplicare instrumente eficiente de codecizie.

Aceasta se dovedește a fi o sarcină greu de îndeplinit, pe măsură ce trecem de la districtele orașelor la angajamentul civic de la nivelul UE.

Între timp, exercițiile participative existente arată că lipsa de informații în ceea ce le privește și reprezentarea inegală a cetățenilor pot limita impactul participării civice și ar putea submina, în cele din urmă, încrederea cetățenilor.

EURACTIV realizează o analiză mai atentă în cadrul acesta supliment tematic (special report).

DEMOTEC: Ar trebui ca cetățenii europeni să dicteze bugetul Uniunii?

Membrii Parlamentului European și experții propun extinderea unui instrument la nivel de oraș prin care cetățenii pot să decidă cheltuirea anumitor resurse municipale și modelarea cheltuielilor bugetare ale Uniunii Europene.

DEMOTEC: Instrumentele participative slabe împiedică încercările cetățenilor de a modela politicile UE

Experții afirmă că încercările UE de a încuraja implicarea cetățenilor prin instrumente participative au avut un impact redus din cauza lipsei de informații și a unei acțiuni de monitorizare clare.

DEMOTEC Politicienii sunt pregătiți să asculte ideile cetățenilor, dar rolurile trebuie să fie clar definite
A oferi cetățenilor ocazia de a-și face vocea auzită în cadrul procesului decizional dincolo de alegeri poate ajuta conducerea să ia decizii mai bune, dar partajarea puterii necesită o diviziune clară a rolurilor, afirmă politicieni și experți.

DEMOTEC: Primar din Irlanda: implicarea tinerilor în participarea publică rămâne o provocare
Democrația deliberativă, rețelele de participare publică, pot sprijini politica tradițională, însă implicarea tinerilor în acest proces rămâne o provocare, a declarat primarul comitatului Cork din Irlanda, Gillian Coughlan, într-un interviu EURACTIV.

DEMOTEC: Asigurarea democrației participative fără abdicarea de la responsabilitate
Deși democrația participativă are rezonanța unui obiectiv important pentru mulți, ea ridică, de asemenea, probleme legate de răspundere, de responsabilitate, de putere și de încredere, potrivit unui grup privind implicarea cetățenilor.