Special report | Democrația participativă în UE: reducerea decalajului dintre teorie și practică
De la Conferința privind viitorul Europei până la grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni, instituțiile UE au promovat, în ultimii ani, o abordare participativă mai puternică în ceea ce privește procesele lor decizionale.
Din ce în ce mai mult, Parlamentul European și alte organisme ale UE depun eforturi pentru a extinde și mai mult setul de instrumente participative, în încercarea de a oferi cetățenilor europeni o voce mai puternică în activitatea instituțiilor și în procesul de elaborare a politicilor acestora.
În ce măsură funcționează această abordare în practică atunci când este vorba de politici specifice? Cercetarea privind gestionarea fondurilor de redresare sugerează o abordare mai degrabă centralizată, care a exclus în principal vocile cetățenilor și ale reprezentanților locali și regionali ai acestora. Acest raport special analizează accentul sporit plasat pe abordarea participativă a UE, unele dintre lacunele sale actuale și posibilele căi de urmat.
>Democrație participativă 22 feb 2024 estimat 5 min
ONG-urile au avertizat cu privire la „opacitățile” legate de modul în care au fost concepute și cheltuite fondurile de redresare în cazul pandemiei în mai multe țări europene care i-au ținut adesea pe cetățeni departe de deciziile care îi afectează
>Democrație participativă 22 feb 2024 estimat 5 min
Parlamentul European a solicitat UE să ofere cetățenilor europeni o voce mai puternică și mai multe instrumente pentru a influența procesul decizional al Uniunii, precum și instituționalizarea proceselor participative și deliberative.
>Democrație participativă 22 feb 2024 estimat 3 min
Punerea în aplicare a fondurilor de redresare după pandemie rămâne, în cea mai mare parte, un proces descendent, gestionat la nivel central, cu o atenție limitată la nevoile de pe teren, potrivit autorităților locale și regionale.
>Democrație participativă 22 feb 2024 estimat 4 min
Vocea tinerilor ar trebui să aibă un rol permanent atunci când este avută în vedere legislația, a declarat președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Oliver Röpke, într-un interviu acordat Euractiv.
>Democrație participativă 22 feb 2024 estimat 5 min
În această lună Comisia Europeană va lansa o versiune modernizată a portalului său online de implicare a cetățenilor, „Exprimați-vă părerea!”, a declarat vicepreședinta Comisiei, Dubravka Šuica, pentru Euractiv.
Comentarii