Românii au ieșit în număr record să manifesteze la sfârșit de săptămână. În ambele zile, manifestațiile au început încă de dimineață și au durat până după miezul nopții.

Sâmbătă, protestele din țară au adunat 320.000 de români pe străzile din toată țara, iar dintre aceștia, 170.000 au fost doar în București.

Duminică, însă, au reușit să-și doboare propriile recorduri și să dubleze cifrele. La București, în Piața Victoriei, s-au unit manifestanți din toate orașele țării, dar protestele au continuat și în celelalte orașe din România, dar și din străinătate.

Capitala a strâns aproape 300.000 de manifestanți care au luminat Bucureștiul, au manifestat în liniște pentru Colectiv și eroii Revoluției, au cântat imnul și au strigat hoții. În țară s-au strâns aproape 600.000 de oameni pe străzi.

Proteste nu au existat doar față de Guvernul Grindeanu și OUG 13, ci și față de președinte. Aproximativ 2.500 de persoane au contramanifestat timp de șapte ore la Palatul Cotroceni, unde i-au cerut demisia președintelui Klaus Iohannis și au susținut Guvernul Grindeanu.

Chiar dacă Liviu Dragnea le-a cerut să nu facă acest lucru, în timp ce unii dintre pesediști au insistat să iasă în stradă.

Românii au manifestat în ciuda faptului că PSD a dat un pas înapoi, iar Guvernul Grindeanu a decis, în final, abrogarea - și nu prorogarea, cum lăsase impresia - Ordonanței de Urgență 13/2017 - care ar fi fost scris de Alina Bica, condamnată în două dosare de corupție și doar ușor modificat de Florin Iordache.

Textul Ordonanței 14/2017 a fost publicat în Monitorul Oficial la scurt timp.

Cât despre ministrul Justiției Florin Iordache, acestuia i-a solicitat să-și facă o evaluare a activității și a ministerului pe care îl conduce, și nu pleacă nicăieri - deși trebuie să își asume responsabilitate, spunea premierul - pentru că este încă nevoie de el, cel puțin până la finalizarea bugetului.

Tot în ședința de duminică, Guvernul Grindeanu a decis și declasificarea stenogramelor ședinței de marți, în care OUG 13 a fost aprobată. Potrivit stenogramelor, ministrul Justiției, Florin Iordache, l-a asigurat pe premierul Sorin Grindeanu în repetate rânduri că această ordonanță are toate avizele necesare, iar acest lucru a fost confirmat și de către secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc. La conferința de presă de după ședință, Iordache a afirmat că ordonanța avea avizele de la Ministerul de Interne și de la Ministerul Afacerilor Externe, dar proiectul nu primisese încă avizul CSM.

Explicații legate la erorile făcute cu privire la OUG 13 vor fi date de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. Aceștia vor explica, la Bruxelles, situația referitoare la modificarea Codurilor penale.

Totuși, președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, s-ar putea să nu mai fie de acord cu datul explicațiilor în fața Eurpei. Acesta a declarat, sâmbătă seara, că poate britanicii au avut dreptate când au decis să iasă din UE, apreciind că Uniunea nu ar mai trebui să dea lecții României, care este o țară suverană. El a criticat modul în care s-a făcut raportul MCV, spunând că nu știe de unde și-au luat informațiile cei de la Bruxelles. Legat de cui folosește dezordinea din România, Tăriceanu a nominalizat Rusia, dar și țările partenere. #Youth2.0.

Iar, în externe, avem tot proteste. Mii de persoane au manifestat din nouă în mai multe mari orașe din lume, printre care Londra, Berlin, New York sau Paris, împotriva decretului anti-imigrație al președintelui american Donald Trump, asta după ce un judecător federal a decis blocarea aplicării decretului semnat de Donald Trump, ceea ce permitea din nou intrarea în SUA a cetățenilor din cele șapte țări majoritate musulmane vizate de ordinul inițial al liderului de la Casa Albă.