O mașină a intrat în pietoni, în Times Square. Echipa de campanie a lui Trump a avut cel puțin 18 contacte cu oficiali ruși. PE cere statelor UE să accelereze relocarea refugiaților. Ponta este de partea lui Grindeanu în disputa cu Dragnea.

O mașină a intrat joi în pietoni în Times Square la New York, unul din cele mai frecventate locuri din lume, provocând moartea unei persoane și rănirea altor 22. Poliția spune că nu pare a fi vorba de un act terorist, ci doar de condus în stare de ebrietate, pentru că șoferul, un bărbat în vârstă de 26 ani, care a fost reținut, a mai fost arestat în trecut pentru condus sub influența alcoolului.

Între timp, au apărut noi informații privind scandalul SUA-Rusia. Reuters a descoperit că Michael Flynn și alți consilieri din echipa de campanie a lui Trump s-au aflat în contact cu oficiali ruși și alte persoane având legături cu Kremlinul prin cel puțin 18 convorbiri telefonice și e-mailuri în ultimele 7 luni ale campaniei din 2016.

Iar, cum scandalul se extinde, mai ales după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că Rusia este gata să ofere Congresului american un transcript al discuţiei de săptămâna trecută dintre Donald Trump şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Departamentul Justiţiei a decis numirea unui procuror special care să ancheteze presupusa implicare a Rusiei în alegerile din SUA: fostul director al FBI, Robert Mueller.

În Europa, Marea Britanie tulbură apele blocând revizuirea bugetului UE pentru perioada 2014-2020, decisă de Parlamentul European în decembrie 2016. Acest lucru arată cât de mari sunt diviziunile între cele două părţi, prefigurându-se o confruntare dramatică în contextul cerințelor financiare ale UE și refuzul categoric al Marii Britanii în acest sens.

Celelalte statele membre ale UE trebuie, însă, acum, să se concenteze pe altă problemă: relocarea refugiaților. Parlamentul European spune că acestea trebuie să își îndeplinească obligațiile de a lua azilanți din Grecia și Italia, prioritate având minorii neînsoțiți. România se numără printre statele care au preluat foarte puţini refugiaţi. Finlanda și Malta sunt singurele state membre la zi cu țintele lor (#PE).

În țară se aleg tabere. Victor Ponta a afirmat că apreciază declarațiile lui Sorin Grindeanu în legătură cu Cabinetul său și susține că Executivul nu trebuie sabotat pentru că nu este suficient de obedient sau pentru că nu funcționează pe același model brevetat la CJ Teleorman, făcând aluzie la repetatele intervenții ale lui Liviu Dragnea în care a spus că este posibilă o remaniere a Guvernului.

Și în privința scandalului alegerilor prezidențiale din 2009 apar informații necerute. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a simțit nevoia să întervină și să recunoască că a fost și el acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor, dar a spus că acolo nu se afla și șefa DNA Laura Codruța Kovesi, aşa cum a povestit Dan Andronic.

Președintele Klaus Iohannis, pe de altă parte, consideră că alegerile prezidențiale din 2009 nu au fost fraudate și că parlamentarii, cum nu prea au succes în demersurile de zi cu zi, se folosesc de oportunitatea anchetării alegerilor ca să pară interesanți.

#RecomandareDeLectură După o săptămână plină de scandal, Donald Trump a ieșit să le răspundă jurnaliștilor la întrebări. Președintele american spune că scandalul SUA-Rusia afectează țara pe care o conduce și că este cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria politicii Statelor Unite.